Prima pagină D:News

Avertismentul lui Stephen Hawking privind dispariţia speciei umane

Roxana Ruscior 12.03.2014 | ● Vizualizări: 353
Avertismentul lui Stephen Hawking privind dispariţia speciei umane     (Foto: Shutterstock) + zoom
Galerie foto (1)

Celebrul fizician britanic a vorbit de mai multe ori despre cea mai mare ameninţare la adresa speciei umane, din punctul său de vedere.

El se teme că dezvoltarea inteligenţei artificiale va însemna dispariţia oamenilor, pentru că aceste maşinării vor deveni mai deştepte decât cei care le-au creat.

Noua declaraţie a lui Hawking a venit în urma unei întrebări legate de noul sistem prin care va putea comunica.

Suferind de Boala Lou Gehrig, Hawking este complet paralizat şi nu poate vorbi decât cu ajutorul unui sintetizator de voce.Recent, el a început să folosească un sistem nou, care va putea învăţa cum gândeşte Hawking şi astfel îi va putea sugera cuvintele pe care el ar vrea să le folosească pentru a-şi exprima o idee.

Temerile lui privind inteligenţa artificială sunt împărtăşite şi de alţi savanţi. Inventatorul şi futuristul Ray Kurzweil, director la Google, numeşte momentul în care inteligenţa artificială o va depăşi pe cea umană singularitate, iar acest lucru se va întâmpla în jurul anului 2045, crede el.

În luna aprilie, Hawking a declarat că dezvoltarea inteligenţei artificiale va fi cel mai mare eveniment din istoria omenirii, dar va fi probabil şi ultimul.

Fizicianul a scris un articol în acest sens, pentru Huffington Post, alături de Max Tegmark şi Frank Wilcyek, de la MIT şi de expertul în calculatoare Stuart Russell de la Universitatea California, Berkeley.

La rândul său, miliardarul Elon Musk, CEO la compania SpaceX, a numit inteligenţa artificială ca fiind cea mai mare ameninţare la adresa existenţei oamenilor. El avertizează că trebuie să existe reglemantări în acest sens.

În luna martie, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, şi actorul Ashton Kutcher au inventit 40 de milioane de dolari într-o companie care vrea să creeze un creier artificial.

Cu toate acestea, mulţi oameni de ştiinţă consideră că inteligenţa artificială va evolua abia după foarte mulţi ani, iar temerile de acest fel nu au o bază reală.

Sursa: Live Science