Home » D:News » Facebook schimbă politica de confidenţialitate de la 1 ianuarie 2015

Facebook schimbă politica de confidenţialitate de la 1 ianuarie 2015

12.05.2014
Facebook schimbă politica de confidenţialitate de la 1 ianuarie 2015
Facebook lansează, de la 1 ianuarie 2015, termeni noi de utilizare îndreptaţi mai mult către protejarea confidenţialităţii, alături de o pagină nouă cu scop informativ şi cu mai multe opţiuni prin care utilizatorul poate alege mai puţină publicitate.

Noua pagină numită „Privacy Basics” / „Informaţii elementare despre confidenţialitate” informează, practic, utilizatorul reţelei Facebook despre cum îşi poate controla informaţiile expuse.

Schimbările le vor permite utilizatorilor să evite anumite tipuri de publicitate, de pe orice dispozitiv folosit. Deşi Facebook a pus mai demult la dispoziţie posibilitatea de a controla reclamele pe care le văd pe un dispozitiv anume, această modificare nu se putea reflecta în setările contului, indiferent de dispozitiv.

Noua sa politică de confidenţialitate va oferi, de asemenea, mai multă informaţie despre modul în care date despre localizare, baterie şi puterea semnalului – care sunt preluate de aplicaţiile mobile – sunt folosite de Facebook. Compania spune că datele de localizare ajută la livrarea unor reclame relevante către utilizatori, iar prin preluarea informaţiilor despre baterie şi semnal, aplicaţia se asigură că procesul funcţionează în regulă.

Potrivit Facebook, update-urile nu vor schimba nicio setare, scopul fiind de a pune la dispoziţie mai multă informaţie pentru ca utilizatorii să poată face singuri schimbările pe care le doresc pentru propria confidenţialitate.

„Protejarea informaţiilor personale şi furnizarea unui control eficient al confidenţialităţii se află la baza a tot ceea ce facem şi credem că aceste anunţuri sunt un pas important”, a spus compania.

Facebook, care a spus că feedback-ul privind noile reglementări este binevenit, a anunţat că testează şi un buton „Cumpără” care permite achiziţionarea de obiecte fără să schimbi site-ul.

„Termenii noştri de utilizare acordă Facebook permisiunea să folosească şi să distribuie conţinutul pe care îl publici“, a spus un purtător de cuvânt al Facebook citat de Snopes. Conţinutul face Facebook să meargă, iar toţi utilizatorii trebuie să ştie că după ce i-ai acceptat termenii nu mai poţi da înapoi. Realitatea e că nu se poate nega retroactiv dreptul reţelei de a le folosi conţinutul după ce ai fost de acord iniţial cu acest lucru în primă fază. De asemenea, nici nu poţi să modifici sau să te împotriveşti termenilor reţelei sociale.

 

Cum îţi poţi face contul de Facebook mai sigur?

Pentru a-ţi ridica nivelul de confidenţialitate, trebuie să accesezi meniul care se deschide din simbolul în formă de lacăt aflat în partea dreaptă a barei albastre de sus. Dacă apeşi „See more settings”, după care „Timeline and Tagging”, ajungi în cea mai importantă secţiune legată de confidenţialitate, pentru că se ocupă de postările şi fotografiile în care te etichetează alţi oameni.

Aici poţi alege ce postări pot apărea pe cronologia ta – doar cele postate de tine, cele postate pe cronologia ta de prietenii tăi (inclusiv cele în care eşti etichetat) sau poţi stabili ca orice etichetare pe care o primeşti să fie mai întâi revizuită de tine, consultând de fiecare dată „View Activity Log”.

Chiar sub „Timeline and Tagging” se află secţiunea „Privacy”. Aici poţi alege cine are dreptul să vadă postările tale viitoare şi poţi, la fel, să bifezi opţiunea de a accepta postările altora înainte să apară pe cronologia ta. Următoarea întrebare este dacă vrei sau nu să „limitezi audienţa postărilor pe care le-ai partajat cu prieteni ai prietenilor sau publice”.

Dacă ai contul de Facebook de foarte mult timp, este foarte posibil ca timelin-ul tău să conţină nişte lucruri vechi pe care setările tale anterioare le-au lăsat la vederea mai multor oameni decât ţi-ai dori. Alege „Limit Past Posts”, pentru ca numai prietenii tăi să poată vedea fotografiile sau postările respective.

Cine te poate căuta după adresa de mail şi numărul de telefon pe care le-ai folosit la înscrierea pe Facebook? – Pe de o parte, dacă o persoană are mailul sau numărul tău de telefon, atunci probabil că e cineva pe care îl cunoşti destul de bine ca să deveniţi prieteni şi pe Facebook.

„Vrei ca motoarele de căutare să facă trimitere către cronologia ta?” – În alte cuvinte: Crei ca profilul tău de Facebook să apară ca sugestie când cineva îţi caută numele pe Google? cel mai probabil, răspunsul este „Nu”, caz în care aceasta ar trebui să fie şi opţiunea selectată la setări.

În partea stângă, secţiunea „Blocking” îţi permite să nominalizezi aplicaţiile, paginile sau utilizatorii Facebook pe care nu vrei să îi vezi sau de care nu vrei să fii contactat. Este bine de ştiut că Facebook nu le trimite notificări celor cărora le blochezi accesul, dar s-ar putea să îşi dea seama ce se întâmplă dacă observă că nu mai faci parte din experienţa lor pe Facebook – cei blocaţi nu îi mai pot eticheta pe cei care i-au blocat, printre altele.

Încearcă să împiedici oamenii să îţi spargă contul

Sfatul experţilor în securitatea cibernetică este să foloseşti autentificarea în doi paşi pe orice site în care oferi multe informaţii de natură personală. Acest tip de autentificare se numeşte, în cazul Facebook, „Login Approvals” şi se găseşte tot la „Security Settings”. Dacă alegi “Require a security code to access my account from unknown browsers”/ „Cere un cod de securitate pentru accesarea contului meu din broswere necunoscute”, Facebok îţi va trimite un SMS cu un cod de fiecare dată când vei încerca să intri în cont dintr-un dispozitiv necunoscut. Codul îţi va asigura accesul şi, în plus, dacă primeşti un astfel de mesaj pe telefon când tu nu încerci să intri pe Facebook, atunci vei şti că altcineva încearcă să îţi spargă contul.

Îngreunează procesul prin care Facebook îţi poate folosi datele pentru publicitate

Deşi nu este posibil să scapi complet de toate reclamele care circulă pe Facebook, există modalităţi prin care poţi împiedica folosirea atât de uşoară a informaţiilor personale şi a activităţii tale online în scopuri publicitare.

Secţiunea de publicitate, „Ads”, se află spre sfârşitul unei liste de opţiuni din partea stângă a meniului „Settings”. Apasă butonul „Edit”, din dreapta secţiunii „Ads and Friends”. Aici poţi să afli mai multe despre „social ads”, care, potrivit Facebook, le arată prietenilor tăi un mesaj de la cel care plăteşte reclama, imediat după acţiuni pe care le faci tu.

Dacă, de exemplu, tu vei da „Like” la pagina de Facebook a unui restaurant, atunci este posibil ca prietenii tăi să vadă o reclamă la acelaşi restaurant, alături de un mesaj care le aminteşte că tu, prietenul lor, ai apreciat deja pagina. Dacă preferi ca acest lucru să nu se întâmple, caută opţiunea „Pair my social actions with ads for” / „Leagă acţiunile mele sociale de reclame pentru” şi alege „No One”/ „Nimeni”. Alternativa şi, în acelaşi timp, opţiunea aleasă automat de Facebook, este „Only My Friends” / „Doar prietenii mei”.

În continuare, vei vedea opţiunea „Ads Based on Your Use of Websites or Apps Off Facebook” / „Reclame bazate pe folosirea de site-uri sau de aplicaţii în afara Facebook-ului”. Aceasta explică de ce, de exemplu, vezi reclame Facebook la obiectele pe care le cauţi pe Google, la scurt timp după ce le cauţi.

Dacă preferi să nu se mai întâmple acest lucru, accesează link-ul Facebook către „Digital Advertising Alliance”, unde poţi alege să nu mai primeşti „reclame bazate pe comportamentul online” de la peste o sută de companii şi agenţii de publicitate care au decis să îţi ofere opţiunea de a face acest lucru. Va trebui să repeţi acest proces pentru fiecare browser pe care îl foloseşti ca să îţi accesezi contul de Facebook.

Sursa: Mediafax

Cele mai noi articole
Nivelurile ridicate de stres din cauza problemelor tehnologice nu dispar rapid, au descoperit cercetătorii
Nivelurile ridicate de stres din cauza problemelor tehnologice nu dispar rapid, au descoperit cercetătorii
Ultimii doi rinoceri albi nordici din lume, soluția pentru salvarea speciei. Embrionii lor sunt gata să fie implantați într-o mamă surogat
Ultimii doi rinoceri albi nordici din lume, soluția pentru salvarea speciei. Embrionii lor sunt gata să fie implantați ...
Mayașii fumau gălbenele pentru a face tutunul mai plăcut, susține un studiu
Mayașii fumau gălbenele pentru a face tutunul mai plăcut, susține un studiu
Bacteriile mortale ar putea răspândi rezistența la antibiotice mai repede decât ne-am fi imaginat
Bacteriile mortale ar putea răspândi rezistența la antibiotice mai repede decât ne-am fi imaginat
Martha Bibescu, frumoasa prinţesă cu nenumăraţi amanţi. Ce s-a întâmplat când unul dintre iubiţii ei, spion, i-a încredinţat nişte documente secrete
Martha Bibescu, frumoasa prinţesă cu nenumăraţi amanţi. Ce s-a întâmplat când unul dintre iubiţii ei, spion, i-a ...
Vladimir Putin a avertizat, la Davos, asupra instabilităţii internaţionale şi efectelor pandemiei
Vladimir Putin a avertizat, la Davos, asupra instabilităţii internaţionale şi efectelor pandemiei
De când vor putea fi vaccinați românii cu serul Moderna
De când vor putea fi vaccinați românii cu serul Moderna
Mormântul unui copil din epoca romană, îngropat alături de cățelul său, descoperit de arheologi
Mormântul unui copil din epoca romană, îngropat alături de cățelul său, descoperit de arheologi
Tezaur de monede din secolul XVI, descoperit la marginea unui sat din Sălaj
Tezaur de monede din secolul XVI, descoperit la marginea unui sat din Sălaj
Populațiile de elefanți în pericol de dispariție, monitorizate și numărate din spațiu
Populațiile de elefanți în pericol de dispariție, monitorizate și numărate din spațiu
28.000 de rațe de cauciuc au fost luate de curenții oceanici
28.000 de rațe de cauciuc au fost luate de curenții oceanici
SARS-CoV-2 reacționează la anticorpii virusului din epidemia de SARS din 2003
SARS-CoV-2 reacționează la anticorpii virusului din epidemia de SARS din 2003
Fluxul stelar Theia 456 din Calea Lactee a fost examinat de cercetători. Cele 500 de stele din grup s-au format în același timp
Fluxul stelar Theia 456 din Calea Lactee a fost examinat de cercetători. Cele 500 de stele din grup s-au format în același ...
Cum se pot proteja investitorii de scăderea Bitcoin
Cum se pot proteja investitorii de scăderea Bitcoin
Studiu îngrijorător: Jumătate dintre români nu cred că banii pot răspândi noul coronavirus
Studiu îngrijorător: Jumătate dintre români nu cred că banii pot răspândi noul coronavirus
Avertisment legat de noile tulpini ale COVID. Fauci recomandă purtarea a două măști
Avertisment legat de noile tulpini ale COVID. Fauci recomandă purtarea a două măști
Teatrul Nottara reia de astăzi spectacolele cu public
Teatrul Nottara reia de astăzi spectacolele cu public
Doctor de la INSP: Secvențierea, un proces laborios și costisitor
Doctor de la INSP: Secvențierea, un proces laborios și costisitor