Prima pagină D:News

Legaţi cu lanţuri şi după moarte. Descoperire tulburătoare făcută de arheologi într-o necropolă romană (FOTO)

Roxana Ruscior 12.05.2014 | ● Vizualizări: 1495
Schelet care are la gât inelul de fier de la un lanţ     (Foto: Frederic Metenier) + zoom
Galerie foto (2)

Arheologii din sud-vestul Franţei au descoperit sute de morminte romane, în care unele schelete aveau încă pe ele lanţurile pe care le purtaseră în timpul vieţii.

Situl arheologic se află la 250 de metri de amfiteatrul Saintes, unde se organizau lupte între gladiatori şi cu animale sălbatice.

Dintre sutele de schelete găsite aici, 5 aveau pe ele lanţuri – patru adulţi şi un copil. Aici era cimitirul unde erau îngropaţi cei care mureau în amfiteatrul din apropiere, de obicei sclavi sau gladiatori.

Trei schelete aveau la picioare lanţuri de fier, altul avea un inel metalic pus la gât, iar copilul avea un lanţ la încheietura mâinii.Multe din aceste schelete fuseseră îngropate în gropi comune. Cimitirul a fost descoperit anul trecut, iar acum cercetătorii vor să afle din ce cauză au murit aceşti oameni.

Schelet cu lanţuri la gât şi la picior    (Foto: Frederic Metenier)

Nu au fost descoperite artefacte alături de schelete, un singur mormânt avea câteva resturi de vase, iar un copil avea puse pe ochi două monede.

Acesta era un ritual funerar destinat să ajute mortul să plătească luntraşul care îl va trece peste râul care separă, în viziunea romanilor, lumea celor vii de lumea morţilor.

Saintes a fost un important oraş roman, construit între anii 14-54 e.n., iar aici se află cel mai mare şi mai vechi amfiteatru roman din Franţa.

Sursa: Daily Mail