Home » D:News » Crezi că mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă? Iată ce spun rezultatele unui studiu

Crezi că mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă? Iată ce spun rezultatele unui studiu

Crezi că mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă? Iată ce spun rezultatele unui studiu
Publicat: 16.12.2014
Persoanele care gătesc acasă nu sunt mai sănătoase decât populaţia generală, contrar opiniei tradiţionale, întrucât ele prezintă riscuri mai mari de a dezvolta maladii cardiace şi de a suferi accidente vasculare cerebrale (AVC), potrivit unui studiu american, informează dailymail.co.uk.

Cu cât aceste persoane petrec mai mult timp în bucătărie, pregătind diverse feluri de mâncare, cu atât se înrăutăţeşte starea lor de sănătate, afirmă autorii studiului. Rezultatele cercetării contrazic opinia generală potrivit căreia preparatele gătite în casă sunt mai sănătoase.

De asemenea, studiul sugerează că mâncărurile nu devin „mai sănătoase” doar pentru simplul fapt că sunt gătite în casă.

Printre motivele invocate de cercetători care ar putea să explice aceste riscuri medicale se află faptul că persoanele care gătesc acasă sunt mai generoase în ceea ce priveşte cantităţile de ingrediente nesănătoase, precum unt, zahăr şi sare. De asemenea, aceste persoane mănâncă mai mult, întrucât se simt îndreptăţite să facă acest lucru deoarece au cheltuit mult timp şi energie preparând mâncarea.

Gustând des din preparatele culinare, în timp ce acestea sunt pregătite, persoanele respective se îngraşă de-a lungul timpului.

De asemenea, spun cercetătorii, este posibil ca alimentele comercializate în lanţurile de magazine să fi devenit mai sănătoase în ultimii ani.

Autorii studiului, realizat de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago, au analizat date colectate pe parcursul a 14 ani de la un eşantion de peste 2.755 de femei cu vârstele cuprinse între 40 şi 60 de ani.

Chestionarele au inclus şi informaţii despre timpul petrecut în bucătărie, rezultatele analizelor medicale anuale, inclusiv cele despre sindromul metabolic.

Acesta este termenul medical asociat unei persoane care prezintă trei dintre cei cinci factori care cresc riscul de AVC şi maladii cardiace. Semnele de atenţionare pentru sindromul metabolic sunt: hipertensiune, nivel crescut al colesterolului şi obezitate.

Femeile care petrec cel mai mult timp în bucătărie preparând feluri de mâncare prezintă cele mai mare risc de a dezvolta sindrom metabolic.

Studiul a fost publicat în revista Preventive Medicine.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase