Home » D:News » Ghid nazist de Crăciun: cum erau prezentaţi pruncul Iisus şi Fecioara Maria într-o publicaţie nazistă din anii 1930?

Ghid nazist de Crăciun: cum erau prezentaţi pruncul Iisus şi Fecioara Maria într-o publicaţie nazistă din anii 1930?

Autor: Mihaela Stanescu 12.18.2014
Ghid nazist de Crăciun: cum erau prezentaţi pruncul Iisus şi Fecioara Maria într-o publicaţie nazistă din anii 1930?
Un ghid nazist care descria felul în care trebuia sărbătorit Crăciunul, în care Fecioara Maria apărea ca o femeie germană, iar arhanghelul Gabriel era reprezentant ca o zeiţă ariană, a fost descoperit în Arhivele oraşului Dresda, informează dailymail.co.uk.

Pe lângă instrucţiuni precise referitoare la modul în care trebuia decorat bradul de Crăciun, acel ghid recomanda credincioşilor germani din perioada nazistă să renunţe la colindele tradiţionale în favoarea unor cântece „germanice” care preaslăveau maternitatea, recoltele şi natura.

Ghidul de instrucţiuni, redactat pe 20 de pagini, se adresa membrilor Partidului Nazist german şi a fost tipărit în noiembrie 1937 de Heimatwerk, o organizaţie saxonă din acel partid.

Heimatwerk fusese înfiinţată în 1936 şi se considera un „promotor al culturii saxono-germanice” şi „un exemplu de germanitate”.

Ghidul nu a fost niciodată conceput pentru a fi comercializat, ci pentru a fi distribuit membrilor de partid şi funcţionarilor, cu scopul de a convinge populaţia să adopte un nou stil de viaţă şi un nou set de concepţii generale.

Ghidul nazist începea prin a spune cititorilor săi că „nicio sărbătoare nu este mai germană decât Crăciunul” şi oferea apoi instrucţiuni în privinţa decoraţiunilor care trebuiau să fie plasate în bradul de Crăciun. Svastica era „recomandată cu tărie” pentru a înlocui îngerii şi stelele din vârful bradului.

Întrucât doctrina nazistă privea religia organizată ca pe un competitor – şi, ca urmare, ca pe un inamic – al mişcării, discipolilor săi li se spunea că această sărbătoare de sfârşit de an nu era creştină.

În acest fel, Partidul Nazist încerca să îşi însuşească Crăciunul, transformându-l într-o formă păgână de veneraţie, în care miturile şi legendele germanice deveneau elementele centrale ale sărbătorii.

„Fecioara Maria este mama tuturor germanilor”, se afirmă în acel ghid, care nu îl mai plasa pe pruncul Iisus în iesle, ci într-un leagăn, de unde veghea asupra „reînnoirii constante a poporului german”.

În acelaşi ghid, descoperit în arhivele Institutului Saxon de Istorie şi Folclor din Dresda, nu cei trei magi erau aceia care se îndreptau spre pruncul Iisus, ci „muncitorii şi ţăranii germani”.

În ziua care precede Crăciunul, alaiul Naşterii Domnului ar fi trebuit să fie înlocuit în şcoli şi grădiniţe cu „spectacole inspirate din basme, care să pună o pecete germană asupra poveştii despre naşterea lui Hristos”.

De asemenea, Hitler, considerat un veritabil „Mesia” de către mulţi germani, ar fi trebuit să devină, cu ajutorul acestui ghid, noul Dumnezeu al poporului german. Ghidul îi dedica liderului nazist şi o rugăciune, pe care ar fi trebuit să o rostească toţi germanii seara, înainte de a merge la culcare.

Sursa: MEDIAFAX