Home » D:News » (P) Toto si surorile lui, in premiera, din 18 decembrie la HBO si pe HBO GO

(P) Toto si surorile lui, in premiera, din 18 decembrie la HBO si pe HBO GO

(P) Toto si surorile lui, in premiera, din 18 decembrie la HBO si pe HBO GO
Publicat: 18.12.2014
HBO Europe şi Strada Film, în coproducţie cu Alexander Nanau Production şi regizat de Alexander Nanau, vă prezintă un documentar pe cât de tulburător pe atât de special -Toto şi surorile lui. Filmul are premiera la HBO pe 18 decembrie, de la ora 20:00.

Totonel (10 ani) şi surorile lui, Andreea (14 ani) şi Ana (17 ani), aşteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învaţă cum să supravieţuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce şi familia se va reuni (şi vor trăi departe de sărăcie, violenţă şi droguri).

Fiecare dintre cele trei personaje importante ale peliculei, deşi nu depăşesc vârsta majoratului au poveşti cutremurătoare care dau de gândit şi oamenilor trecuţi deja prin viaţă.

Toto avea 6 ani când mama lui a fost arestată. De atunci a trăit printre unchii lui dependenţi de droguri şi a supravieţuit alunecând adesea în fantezie şi în visare şi mâncând resturi sau ceea ce îi dădeau uneori vecinii. Nu a fost la şcoală, dar de la vârsta de 9 ani a mers la clubul de educaţie alternativă de la şcoala din cartier. Acest loc a devenit noua lui casă. În doar un an a învăţat să citească şi să scrie şi şi-a descoperit pasiunea: dansul. Munceşte din greu şi, pe măsură ce timpul trece, învaţă să trăiască pe cont propriu, cu ajutorul surorii lui mai mari, Andreea. Cea mai mare provocare a lui este să reuşească să se afirme pe scena dansului profesionist ducându-se la o competiţie internaţională de hip-hop. După ce eliberarea mamei lor din închisoare a fost amânată de câteva ori, Toto şi surorile lui şi-au dat seama că trebuie să înveţe să se descurce singuri. Încet, încet, Toto şi-a pierdut speranţa că mama lui va mai veni să-l salveze. 

 Andreea (14 ani) este o luptătoare. La început încearcă să stea departe de casă şi de drogurile din apartamentul lor şi doarme mereu la prietenele ei. Fiind analfabetă şi fără nicio preocupare, îşi petrece câteodată timpul la clubul de educaţie alternativă unde încearcă să înveţe să citească şi să scrie. Îşi documentează viaţa cu ajutorul unei camere video mici pe care a luat-o de la cursurile de film organizate la club. Se îngrijeşte tot timpul de aspectul său şi îşi iubeşte prietenii. Când eliberarea mamei ei este amânată, îşi dă seama că trebuie să facă ceva pentru a supravieţui fără ea şi se hotărăşte să se ocupe de situaţie. Deşi are doar 14 ani, reuşeşte să aibă grijă de fratele ei mai mic şi încearcă să o salveze pe Ana, sora ei mai mare, de viaţa sa tumultuoasă.

Ana are 17 ani. De când mama ei a fost încarcerată (când ea avea 13 ani), a trăit cu fraţii ei şi cu unchii dependenţi de droguri de la care a învăţat cum să se drogheze. Sfidând constant autoritatea, Ana este o fată dificilă, este temperamentală şi îşi iubeşte mama. Face mereu ceea ce vrea, câteodată chiar cu preţul propriei libertăţi. Încearcă pentru scurt timp să aibă grijă de casă şi uneori face trafic cu mici cantităţi de droguri. Nu încetează niciodată să spere că mama ei se va întoarce şi le va salva familia.

O poveste universală despre legături de familie şi noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto şi surorile lui este un documentar observaţional de lung metraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din Bucureşti.

”Întrebările cine suntem şi cum ne alegem modelele în viaţă atunci când suntem copii sunt probleme centrale pentru mine în acest film”, a declarat regizorul Alexander Nanau.”După 9 luni de cercetări, m-am hotarât să spun povestea lui Toto şi a surorilor lui, o poveste despre dificultăţile pe care le îndură copiii de diferite vârste care cresc fără mamă, într-un mediu dominat de sărăcie, violenţă şi droguri, dar care găsesc puterea să vadă frumuseţea şi bogăţia vieţii dincolo de orice. Povestea lor este o metaforă care poate fi aplicată multor copii ale căror destine par deja hotărâte la un moment dat în vieţile lor. Punctul central al documentarului îl reprezintă dezvoltarea vieţilor celor trei copii de diferite vârste de-a lungul unui an. Fie că este vorba de viaţa lor din ghetou, străduinţa de la clubul copiilor, mersul la şcoală, vizita făcută mamei lor la închisoare, prezenţa la proces sau certurile cu unchii lor, fiecare o aşteaptă pe mamă într-un fel sau altul”, a mai spus regizorul.

Premiera internaţională de la Festivalul de Film de la San Sebastian a fost urmata de numeroase selectii si premii in festivalurile de film renumite din toata lumea.

Filmul a câştigat premiul The 10th Zurich Film Festival’s Golden Eye for Best International Documentary Film. După premiul de la Zurich, Toto şi surorile luia primit premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a 30-a ediţie a Festivalului de la Varşovia.

Juriul Festivalului Internaţional de Film Documentar Jihlava i-a acordat premiul Silver Eye pentru cel mai bun documentar de lung metraj, iar în cadrul festivalului DOK Leipzig, Toto şi surorile lui a câştigat două premii, The Prize of the Ecumenical Jury, The Prize of the Trade Union Verdi, precum şi Honorary Mention de la juriul principal.

În urmă cu doar câteva zile, la Festival dei Popoli, festivalul de film documentar de la Florenţa, filmul a primit premiul publicului.

Toto şi surorile lui va avea premiera la HBO România joi, 18 decembrie, de la ora 20:00. Filmul va fi disponibil şi pe HBO GO.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase