Home » D:News » În ce ţări mor cei mai mulţi oameni în accidente rutiere provocate de alcool? Care este situaţia în România

În ce ţări mor cei mai mulţi oameni în accidente rutiere provocate de alcool? Care este situaţia în România

În ce ţări mor cei mai mulţi oameni în accidente rutiere provocate de alcool? Care este situaţia în România
Publicat: 25.12.2014
România se plasează pe locul 9 în Europa şi pe 29 din 168 de ţări analizate după ponderea deceselor din accidente de circulaţie produse ca urmare a consumului de alcool, care se situează la 17,6%, primele trei poziţii la nivel global fiind ocupate de Belarus - 51,4%, Lituania - 48,2%, Rusia - 47,25%

Din top 10 mai fac parte Venezuela – 47,1%, Ucraina – 47%, Republica Moldova – 46,15%, Letonia – 44,8%, Estonia – 44,6%, Namibia – 43,4% şi Africa de Sud – 31,9%, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi analizate de grupul financiar Alliaz (Germania).

„La nivel global, fiecare al zecelea accident auto soldat cu decese este legat într-un fel sau altul de alcool. Bărbaţii sunt mai predispuşi la a se expune acestui pericol, riscându-şi astfel viaţa”, a afirmat Christoph Lauterwasser, directorul Allianz Center for Technology (AZT).

Rata deceselor în trafic cauzate de consumul de alcool a fost calculată de OMS.

O analiză derulată de Allianz indică diferenţe regionale semnificative. Astfel, Europa de Est şi Asia Centrală deţin poziţiile de top în privinţa incidenţei acestor situaţii, cu o rată de 18,2%, urmate de Europa (16,7%), America (12,9%).

În acelaşi timp, Africa (8%), Asia Pacific (7,3%) şi Orientul Mijlociu (2,4%) se situează în partea de jos a clasamentului, cu rate inferioare mediei globale de 10,9%.

În România, procentajul deceselor din accidente de circulaţie produse ca urmare a consumului de alcool este de 17,6%, plasând ţara pe locul 29 dintr-un total de 168 de state analizate. În Europa, România ocupă locul 9 în ceea ce priveşte acest indicator.

ţările cu cea mai mare incidenţă a deceselor în trafic atribuite consumului de alcool sunt Belarus (51,4%), Lituania (48,2%) şi Federaţia Rusă (47,5%).

Datele prezentate de Allianz Center for Technology arată că, la nivel global, probabilitatea ca bărbaţii să fie implicaţi în accidente fatale ca urmare a consumului de alcool este de două ori mai mare decât probabilitatea ca femeile să fie implicate în astfel de accidente.

În România, incidenţa accidentelor cu victime în trafic atribuite consumului de alcool este de peste trei ori mai mare în cazul bărbaţilor decât a femeilor (27,4% faţă de 7,8%).

În cele mai multe ţări, şoferii tineri cu vârste cuprinse între 21 şi 24 ani sunt mult mai frecvent implicaţi în accidente auto cauzate de consumul de alcool, se arată în studiul Allianz Center for Technology.

Rata la nivel global, de 18%, este de aproape două ori mai mare decât în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani.

Accidentele de circulaţie reprezintă una dintre principalele cauze ale deceselor la nivel global. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, la nivel mondial, aproximativ 1,2 milioane de oameni îşi pierd viaţa anual în accidente de circulaţie.

La nivelul anului 2012, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasau accidentele de circulaţie pe locul 9 în top 10 cauze ale deceselor la nivel mondial.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase