Home » D:News » Terapia prin muzică poate ajuta la reconcilierea familiilor cu probleme emoţionale

Terapia prin muzică poate ajuta la reconcilierea familiilor cu probleme emoţionale

01.12.2015
Terapia prin muzică poate ajuta la reconcilierea familiilor cu probleme emoţionale
Terapia prin muzică ar putea contribui la reconcilierea membrilor familiilor în care există probleme de ordin emoţional, la ameliorarea comunicării dintre părinţi şi copii şi la diminuarea nivelului de stres familial, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii danezi, informează Reuters.

Într-un studiu realizat pe un grup restrâns de voluntari, terapia prin muzică a avut efecte pozitive atât asupra comunicării verbale, cât şi a celei neverbale între copiii neglijaţi emoţional şi părinţii lor. Părinţii care au participat la terapia prin muzică i-au perceput, de asemenea, pe copiii lor ca fiind mai puţin stresanţi.

Terapia muzicală implică în general participarea terapeutului, a părinţilor şi a copiilor care cântă împreună la diverse instrumente muzicale, ascultă împreună muzică, discută despre muzică şi joacă anumite jocuri video cu tematică muzicală.

Stine Jacobsen, coordonatoarea studiului, cercetătoare la Universitatea Aalborg din Danemarca, spune că echipa ei de specialişti a folosit jocuri interactive la care au participat mai mulţi părinţi şi copiii lor, iar terapeutul a furnizat „un cadru muzical, pentru ca membrii familiilor să încerce să devină mai apropiaţi, nonverbal, prin intermediul muzicii”.

Stine Jacobsen, care coordonează programul de terapie muzicală la universitatea citată, şi colegii ei au recrutat 18 familii şi copiii lor, care aveau vârste cuprinse între 5 şi 12 ani dintr-un centru rezidenţial de îngrijire a copiilor, care funcţionează ca o alternativă pentru procedura de preluare a copiilor din famiile cu probleme.

Toate cele 18 familii prezentau semne de neglijenţă emoţională, inclusiv disfuncţii de comunicare socială şi de întârzieri de dezvoltare emoţională.

Nouă perechi părinte-copil au beneficiat de programul standard de tratament oferit de acel centru, iar celelalte nouă au beneficiat de 10 şedinţe de terapie muzicală.

Terapeuţii au monitorizat interacţiunile dintre părinţi şi copii, iar părinţii au raportat propriul stres şi au vorbit despre relaţiile parentale înainte de tratament, dar şi la patru luni după acesta, în două seturi de chestionare.

După acele şedinţe, părinţii implicaţi în terapia muzicală au descoperit că le era mai uşor să discute cu copiii lor, să îi înţeleagă şi să comunice nonverbal cu aceştia, în comparaţie cu părinţii care nu au participat la terapia muzicală.

Părinţii din grupul de terapie muzicală au raportat, de asemenea, că erau mai puţin stresaţi de schimbările de dispoziţie ale copiilor lor şi că simţeau mai multă empatie faţă de ei, în comparaţie cu părinţii din grupul standard.

Sursa: Mediafax