Home » D:News » Un consum regulat de cafea protejează organismul de o formă gravă de cancer

Un consum regulat de cafea protejează organismul de o formă gravă de cancer

Un consum regulat de cafea protejează organismul de o formă gravă de cancer
Publicat: 26.01.2015
O cercetare publicată recent sugerează că un consum regulat de cafea poate să protejeze de o formă gravă de cancer de piele.

Astfel, cei care beau zilnic cel puţin 4 ceşti de cafea au un risc mai mic cu 20% de a face melanom malign.

Studii anterioare indicaseră un efect benefic al cafelei în cazul formelor de cancer de piele care nu erau melanom. În cazul acestuia din urma însă, datele de până acum erau contradictorii.

În cadrul acestui studiu, realizat de cercetători de la mai multe universităţi din SUA, printre care Yale şi Washington, au fost monitorizaţi 500.000 de pensionari care nu aveau cancer la începutul studiului.

Timp de 10 ani, ei au fost monitorizaţi şi au declarat câtă cafea au consumat, dar şi alte obiceiuri care puteau influenţa apariţia cancerului: consumul de alcool, fumatul, obezitatea.

În timpul studiului au fost înregistrate 2.904 cazuri de melanom malign şi 1.874 de cazuri de melanom in situ, care este considerat prima etapă de apariţie a cancerului.

Comparând stilul de viaţă al subiecţilor, cercetătorii au observat că persoanele care consumau 4 ceşti de cafea pe zi aveau un risc cu 20% mai mic de melanom malign.

În cazul melanomului in situ, nu s-a observat o legătură cu consumul de cafea, prin urmare este posibil ca aceste două forme de cancer să aibă cauze diferite.

Studiul a demonstrat efectul cafelei cu cafeină, nu şi al celei decafeinizate. Deci este posibil ca protecţia să fie dată de cafeină.

O explicaţie pentru acest efect benefic poate fi că un consum regulat de cafea protejează celulele de distrugerea ADN-ului şi ajută la eliminarea substanţelor cancerigene.

Mai mult, studii pe şoricei au demonstrat că boabele prăjite de cafea au efect şi în cazul cancerului de piele indus prin expunerea la radiaţii UV.

Cercetătorii atrag atenţia că nimeni nu trebuie să se bazeze pe rezultatele acestui studiu şi să înlocuiască protecţia solară cu consumul de cafea.

Sursa: IFL Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase