Home » D:News » La ce vârstă încep copiii să mănânce „mâncăruri de oameni mari”?

La ce vârstă încep copiii să mănânce „mâncăruri de oameni mari”?

La ce vârstă încep copiii să mănânce „mâncăruri de oameni mari”?
Publicat: 14.02.2015
Cercetătorii investighează aşa-numita „răspântie gastronomică” - vârsta la care indivizilor umani încep să le placă alimente agreate de adulţi, precum măslinele sau brânza cu mucegai.

Numeroşi adulţi apreciază alimentele cu gusturi intense şi complexe, precum măsline, anşoa sau brânză cu mucegai albastru, dar mare majoritate a copiilor detestă aceste alimente. 

Cercetătorii au identificat 20 de alimente pe care e puţin probabil ca oamenii să le aprecieze în copilărie şi care încep să le placă abia pe la sfârşitul adolescenţei sau după vârsta de 20 de ani. 

Studii anterioare i-au condus pe oamenii de ştiinţă la concluzia că schimbarea preferinţelor alimentare ale oamenilor pe măsura înaintării în vârstă se datorează reducerii numărului de papile gustative din gură, cu trecerea timpului.

Sugarii au o preferinţă înnăscută pentru gustul dulce, laptele matern având un gust dulceag, care satisface acestă preferinţă.

Bebeluşii au în gură aproximativ 30.000 de papile gustative, astfel încât percep intens gusturile oricărui aliment. De aceea, lor le place „mâncarea pentru bebeluşi”, care are un gust puţin pronunţat şi le pare fadă adulţilor; în schimb, nu agreează alimentele cu gust intens, pe care îl resimt ca fiind prea puternic pentru a fi agreabil.

Până la vârsta adultă, oamenii mai rămân doar cu o treime din numărul de papile gustative prezente la copiii mici; de aceea, începem să tolerăm şi să apreciem gusturile mai intense. 

Iată, conform unui studiu întreprins de compania Butterkist (specializată în comercializarea floricelelor de porumb), cu participarea a 1.950 de adulţi britanici, 20 de alimente neapreciate de copii, dar apreciate de adulţi, precum şi vârsta la care oamenii „prind gust” pentru aceste alimente.

Usturoi – 19 ani

Castraveţi muraţi – 19 ani

Mâncăruri cu curry (amestec picant de condimente) – 20 de ani

Fasole (uscată) – 20 ani

Macrou – 20 de ani

Spanac – 21 de ani

Ardei – 21 de ani

Vinete – 21 de ani

Sos de hrean – 21 de ani

Midii – 21 de ani

Parmezan – 21 de ani

Brânză cu mucegai albastru – 22 de ani

Anşoa – 22 de ani

Avocado – 23 de ani

Sparanghel – 23 de ani

Sos de ardei iute – 24 de ani

Stridii – 24 de ani

Brânză Brie (cu mucegai alb) – 24 de ani

Măsline – 25 de ani

Brânză de capră – 28 de ani

Cercetătorii au mai descoperit că mâncarea pe care copiii o consumă la şcoală joacă un rol esenţial în formarea părerilor despre alimente şi gusturi, a preferinţelor care se vor dezvolta apoi de-a lungul vieţii. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, concepută să devină cea mai mare destinație de entertainment, retail și tehnologie de pe continent care va transforma țara într-un nou epicentru global al divertismentului
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, ...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit