Prima pagină D:News

Un film „incredibil de rasist” a fost primul din istorie proiectat la Casa Albă

Redactia Descopera.ro | 02.21.2015 | ● Vizualizări: 1861

Recent s-au împlinit 100 de ani de la proiectarea primului film în incinta Casei Albe. Pe 15 februarie 1915, preşedintele SUA Woodrow Wilson vedea, împreună cu mai mulţi apropiaţi, filmul „The Birth of a Nation”, considerat o capodoperă la vremea respectivă. Astăzi filmul respectiv nu ar mai avea nicio şansă să fie transmis la Casa Albă, deoarece este profund rasist.

Astăzi, filmul respectiv nu ar mai avea nicio şansă să fie proiectat la Casa Albă, deoarece este profund rasist. În peliculă, bazată pe cartea de succes „The Clansman” a lui Thomas Dixon, este elogiată organizaţia rasistă extremistă Ku Klux Klan (KKK), cunoscută pentru politicile şi acţiunile sale dure antiimigraţie, anticatolocism şi antisemitism. Mai mult, în „Naşterea unei naţiuni” negrii sunt prezentaţi ca fiind „păgâni”, violatori şi un pericol la adresa valorilor americane.

Potrivit unor martori, preşedintele Wilson a apreciat foarte mult filmul, într-o perioadă în care persoanele de culoare nu aveau drepturi egale cu albii, fiind considerate fiinţe inferioare.

Iată că, la un secol de la debutul acelui film lucrurile s-au schimbat foarte mult, iar la Casa Albă locuieşte un preşedinte de culoare.