Home » D:News » Doi români au ajuns în finala Sony World Photography Awards, cea mai mare competiţie de fotografie din lume

Doi români au ajuns în finala Sony World Photography Awards, cea mai mare competiţie de fotografie din lume

Doi români au ajuns în finala Sony World Photography Awards, cea mai mare competiţie de fotografie din lume
Publicat: 24.02.2015
Lucrările finaliştilor Cosmin Bumbuţ şi Daniel Necula vor fi expuse la Somerset House din Londra, în perioada 24 aprilie – 10 mai 2015. Fotografiile lor au fost alese dintr-un număr record de înscrieri: 173.444 de înscrişi din 171 de ţări

Printre finaliştii Sony World Photography Awards, cea mai mare competiţie de fotografie din lume, se numără anul acesta şi doi fotografi români:

  • Cosmin Bumbuţ  – seria „Camera intimă”, înscrisă la secţiunea Arhitectură în categoria pentru profesionişti, o serie de imagini copleşitoare realizate în celulele a 35 de închisori din România (imaginile pot fi văzute aici)

  • Daniel Necula cu fotografia lucrarea „Wrong Way”, înscrisă la secţiunea Enhanced în categoria Open, o fotografie alb-negru îndrăzneaţă, înfăţişând o femeie pe o bicicletă, cu un detaliu inedit

Ediţia de anul acesta a adunat cel mai mare număr de concurenţi din istoria de opt ani a prestigiosului eveniment. Finaliştii au fost aleşi dintr-un număr record de 173.444 de înscrişi proveniţi din 171 de ţări, o creştere de 24% în comparaţie cu numărul de participanţi de anul trecut. 

Fotografii înscrişi în categoria Open au fost jurizaţi pe baza unei singure fotografii, în timp ce competitorii din categoria destinată profesioniştilor au concurat cu un portofoliu de fotografii.

Premiile competiţiei constau în sume de bani şi în echipamente de fotografie digitală Sony. Cei 10 câştigători din categoria Open vor fi anunţaţi pe 31 martie, iar cei 13 căştigători din categoria dedicată profesioniştilor vor fi anunţaţi pe 23 aprilie în cadrul unei festivităţi de premiere la Londra.  

În cadrul aceleiaşi ceremonii, va fi decernat şi premiul L’Iris d’Or pentru Cel mai bun fotograf profesionist al anului, care, pe lângă titlu, va câştiga şi premiul cel mare de 25.000 de dolari.  Alături de el vor fi anunţaţi şi câştigătorii categoriei destinate profesioniştilor, ai categoriei pentru tineri şi studenţi, respectiv câştigătorul titlului de Fotograful anului din categoria Open, care va fi răsplătit cu 5.000 de dolari.

Fotografiile realizate de cei doi finalişti români vor fi expuse în cadrul expoziţiei 2015 Sony World Photography Awards Exhibition, găzduită de Somerset House din Londra, în perioada  aprilie – 10 mai 2015. 

Concursul Sony World Photography Awards premiază cei mai buni fotografi contemporani ai anului trecut. Fiind adresat tuturor pasionaţilor de fotografie, competiţia include cinci categorii diferite: una adresat profesioniştilor (Professional), una deschis tuturor pasionaţilor de fotografie (Open), una pentru tineret (Youth), una pentru studenţi (Students) şi una pentru fotografiile realizate cu telefonul mobil (Mobile Phone). Mai multe informaţii despre eveniment se găsesc la adresa www.worldphoto.org

Astrid Merget Motsenigos, Directorul Creativ al World Photography Organisation, organizatoarea concursului, a declarat despre finaliştii ediţiei din acest an: 

“Cel mai important scop al Sony World Photography Awards este să serbeze şi să arate aprecierea pentru artiştii talentaţi care lucrează în domeniul industrei fotografice. Şi anul acesta, selecţia de finalişti demonstrează diversitatea şi priceperea nu doar a fotografilor deja binecunoscuţi, dar şi a numărului din ce în ce mai mare de pasionaţi, pentru care aceste premii reprezintă o oportunitate de a ieşi în evidenţă.”

“Alegerea finaliştilor din numărul record de înscrieri a reprezentat o sarcină care i-a pus la încercare pe membrii juriului nostru de specialitate, dar suntem foarte mândri să vă prezentăm o selecţie care include unele dintre cele mai bune fotografii din lume.” 

În total, 177.444 de imagini au fost înscrise în competiţie în 2015: 87.505 în categoria pentru profesionişti, 79.264 în categoria Open şi 6.675 în categoria pentru tineri 

Despre World Photography Organisation

WPO oferă suport pentru fotografii profesionişti şi amatori, respectiv studenţii de fotografie, oferind o platformă globală de comunicare pentru industria foto, unde pot discuta despre curentele actuale din fotojurnalism, fotografie artistică şi fotografie comercială. WPO derulează iniţiative şi programe variate în cadrul comunităţii globale, inclusiv programe comerciale, culturale şi educaţionale, desfăşurând şi activităţi culturale la care poate participa publicul. La ora actuală portofoliul WPO include: Sony World Photography Awards; Competiţia World Photography Student Focus şi Youth on Assignment. În plus, WPO a lansat recent Photo Shanghai, primul Art Fair internaţional din Asia şi Pacific dedicat fotografiei.

WPO are şi o prezenţă online consistentă pe website, pe conturile de Twitter, facebook şi Instagram, angajând audienţa prin dezbateri constante. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi http://www.worldphoto.org

 
Sony Corporation este lider global în producerea de tehnologii audio, video, de gaming şi comunicaţii pentru segmentele consumer şi profesional. Prin dezvoltarea afacerilor în muzică, imagine, entertainment şi mediul online, Sony are o poziţie de lider absolut pe segmentele electronicelor şi divertismentului. Sony a înregistrat în anul fiscal încheiat la 31 martie 2014 vânzări consolidate de aproximativ 75 miliarde de dolari. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase