Home » D:News » Filme proiectate la One World România pot fi vizionate online, de luni până duminică, în avanpremieră

Filme proiectate la One World România pot fi vizionate online, de luni până duminică, în avanpremieră

Filme proiectate la One World România pot fi vizionate online, de luni până duminică, în avanpremieră
Publicat: 10.03.2015
Cinci filme aflate în selecţia celei de-a opta ediţii a Festivalului One World România 2015 vor putea fi vizionate, în avanpremieră, pe platforma online Doc Alliance Films, de luni până duminică.

Astfel, pentru al treilea an consecutiv, filmele vor fi disponibile gratuit pentru vizionare pe site-ul www.dafilms.com, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX. Din selecţia din 2015 au fost alese „Vitosha”, „Waiting for August”, „Naked Island”, „The Serbian Lawyer” şi „Outside”.

Urmând să fie prezentat în secţiunea „Războaie contra naturii”, documentarul bulgar „Vitosha” spune o poveste familiară pentru multe ţări postcomuniste. Vitosha – cel mai mare parc natural bulgar – se află periculos de aproape de Sofia şi, mai ales, de interesele dezvoltatorilor şi politicienilor locali. Manevrele acestora au declanşat proteste de stradă de o asemănare izbitoare cu cele împotriva
exploatărilor de la Roşia Montană din aceeaşi perioadă, de la Bucureşti.

„Waiting for August”, documentarul multipremiat al Teodorei Ana Mihai, va fi prezentat în secţiunea „Adulţi de nevoie”. Filmul este un portret sensibil al Georgianei, care încă nu împlinise 15 ani la data filmării. După ce mama sa pleacă pentru a lucra în străinătate, Georgiana trebuie să se transforme dintr-o adolescentă în capul familiei, având singură grijă de cei şase fraţi ai săi.

Proiectat în secţiunea „Traume”, documentarul „Naked Island” este construit, de asemenea, în jurul unei poveşti de familie. Pentru regizoare, filmul reprezintă un prim pas spre a înţelege trecutul ascuns al bunicului său, încarcerat pe o însulă într-un lagăr de concentrare din anii ’50. O familie care încă nu îşi revine din traumele trecutului, o privire diferită asupra regimului lui Tito din Iugoslavia, considerat o oază de libertate în fostul bloc sovietic.

Istoria controversată a Peninsulei Balcanice este şi subiectul celui de-al patrulea documentar, „The Serbian Lawyer”. Filmul îl are în centru pe tânărul avocat care l-a aparat la Haga pe Radovan Karadzic, temutul criminal de război. Marko este loial principiului de bază al legii – oricine are dreptul la apărare. Dar acest proces extrem de mediatizat şi încărcat de emoţie determină viitorul avocatului şi îi influenţează viaţa personală.

În documentarul „Outside”, regizorul Andrei Schwartz îl reîntâlneşte pe protagonistul filmului său precedent, „Jailbirds”, care a fost condamnat la 21 de ani de detenţie. De data aceasta, însă, cei doi se întâlnesc într-o situaţie complet nouă – după eliberarea din închisoare. Cum se va încheia această călătorie către lumea liberă?

Cea de-a opta ediţie a Festivalului internaţional de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania se va desfăşura între 16 şi 22 martie, în Bucureşti, evenimentul cinematografic derulându-se sub motto-ul „kino-maidan”.

Festivalul propune o privire asupra „maidanelor” de pe cinci continente şi îi aşteaptă pe bucureşteni la proiecţii şi evenimente conexe pentru a discuta despre câteva dintre cele mai presante probleme ale societăţii actuale.

Festivalul One World România este organizat de Asociaţia One World România, alături de Centrul Ceh Bucureşti, şi se bucură de susţinerea programului Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase