Home » D:News » Testamentul lui Alfred Nobel, expus pentru prima dată în public, în Suedia

Testamentul lui Alfred Nobel, expus pentru prima dată în public, în Suedia

Publicat: 27.03.2015
Testamentul lui Alfred Nobel, expus pentru prima dată în public, în Suedia
Testamentul lui Alfred Nobel, care include clauzele speciale referitoare la înfiinţarea celebrelor premii care poartă numele savantului şi industriaşului suedez, a fost expus pentru prima dată în public, în Muzeul Nobel din Stockholm, informează lefigaro.fr.

Până în prezent, foarte puţine persoane au avut privilegiul de a vedea documentul original, redactat în anul 1895. În prezent, testamentul este expus pentru publicul larg în Muzeul Nobel, în cadrul unei expoziţii a cărei tematică este moştenirea lăsată de Alfred Nobel.

„Expoziţia evocă importanţa pe care o are transmiterea de bunuri. Testamentul este piesa de rezistenţă. Este un document simplu, dar care face legătura între munca noastră (de la muzeu, n.r.) şi premiile Nobel”, a explicat curatoarea expoziţiei, Karin Jonsson.

„Este vorba de a materializa moştenirea inventatorului dinamitei în rândul publicului. Acest lucru îl face mai popular”, a adăugat colegul ei, Gustav Källstrand. Premiile Nobel reprezintă „una dintre mărcile cele mai importante ale Suediei”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al instituţiei suedeze.

Documentul echivalează cu o foaie de format A4 pliată în două, redactat astfel pe un total de patru pagini, era până acum conservat într-un seif. În acel testament, scris în 1895, Alfred Nobel explică faptul că doreşte să doneze toate veniturile generate de averea sa uriaşă – aproape 2 miliarde de coroane suedeze în zilele noastre (220 milioane de euro) – unor personalităţi care au adus servicii deosebite omenirii în cinci domenii de activitate: fizică, chimie, medicină, pace şi literatură.

Industriaşul suedez a desemnat, de asemenea, diversele comitete care trebuie să atribuie premiile Nobel în fiecare an, fără să precizeze însă modul în care acestea trebuie să funcţioneze. După moartea sa din 1896, chestiunea a avut nevoie de trei ani pentru a fi reglată în justiţie, iar primele premii Nobel au fost decernate în 1901. În 1968, Banca centrală a Suediei a instaurat un premiu în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel, a cărui valoare este identică cu aceea a premiilor originale.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase