Prima pagină D:News

Testamentul lui Alfred Nobel, expus pentru prima dată în public, în Suedia

Florin Badescu 03.27.2015 | ● Vizualizări: 2705
FOTO: Wikipedia     + zoom
Galerie foto (1)

Testamentul lui Alfred Nobel, care include clauzele speciale referitoare la înfiinţarea celebrelor premii care poartă numele savantului şi industriaşului suedez, a fost expus pentru prima dată în public, în Muzeul Nobel din Stockholm, informează lefigaro.fr.

Până în prezent, foarte puţine persoane au avut privilegiul de a vedea documentul original, redactat în anul 1895. În prezent, testamentul este expus pentru publicul larg în Muzeul Nobel, în cadrul unei expoziţii a cărei tematică este moştenirea lăsată de Alfred Nobel.

"Expoziţia evocă importanţa pe care o are transmiterea de bunuri. Testamentul este piesa de rezistenţă. Este un document simplu, dar care face legătura între munca noastră (de la muzeu, n.r.) şi premiile Nobel", a explicat curatoarea expoziţiei, Karin Jonsson.

"Este vorba de a materializa moştenirea inventatorului dinamitei în rândul publicului. Acest lucru îl face mai popular", a adăugat colegul ei, Gustav Källstrand. Premiile Nobel reprezintă "una dintre mărcile cele mai importante ale Suediei", a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al instituţiei suedeze.

Documentul echivalează cu o foaie de format A4 pliată în două, redactat astfel pe un total de patru pagini, era până acum conservat într-un seif. În acel testament, scris în 1895, Alfred Nobel explică faptul că doreşte să doneze toate veniturile generate de averea sa uriaşă - aproape 2 miliarde de coroane suedeze în zilele noastre (220 milioane de euro) - unor personalităţi care au adus servicii deosebite omenirii în cinci domenii de activitate: fizică, chimie, medicină, pace şi literatură.

Industriaşul suedez a desemnat, de asemenea, diversele comitete care trebuie să atribuie premiile Nobel în fiecare an, fără să precizeze însă modul în care acestea trebuie să funcţioneze. După moartea sa din 1896, chestiunea a avut nevoie de trei ani pentru a fi reglată în justiţie, iar primele premii Nobel au fost decernate în 1901. În 1968, Banca centrală a Suediei a instaurat un premiu în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel, a cărui valoare este identică cu aceea a premiilor originale.

Sursă: Mediafax

Tag-uri: suedia | nobel | testament