Home » D:News » Cel mai grav seism din ultimele opt decenii ucide sute de oameni în Nepal – VIDEO

Cel mai grav seism din ultimele opt decenii ucide sute de oameni în Nepal – VIDEO

Publicat: 25.04.2015
Cel mai grav seism din ultimele opt decenii ucide sute de oameni în Nepal – VIDEO
Cutremurul puternic produs sâmbătă în Nepal a provocat moartea a peste 870 de persoane şi pagube importante, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei, citat de BBC News Online.

Cel mai grav seism înregistrat în Nepal în ultimii 81 de ani a cauzat prăbuşirea a numeroase clădiri şi a provocat de asemenea pagube şi victime în statele învecinate India şi Bangladesh, dar şi în Tibet şi pe Muntele Everest. Guvernul a decretat stare de urgenţă în zonele afectate.

Epicentrul seismului cu magnitudinea 7,9 a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraş ca mărime din Nepal. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adâncime mică, de numai doi kilometri.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat pentru BBC că 876 de persoane au murit în urma cutremurului şi peste 1.700 au fost rănite. Cel puţin 524 de persoane au murit la Kathmandu, a precizat acesta.

Un oficial din Ministerul de Interne declara anterior pentru Reuters că bilanţul era de 758 de morţi în Nepal. Alte 34 de decese au fost raportate în nordul Indiei şi unul în Bangladesh.

Sursă: YouTube

„Sute de persoane ar putea fi moarte şi sunt informaţii despre pagube ample. Devastarea nu se limitează la anumite zone din Nepal. Aproape toată ţara a fost lovită”, a afirmat Krishna Prasad Dhakal, adjunctul şefului misiunii de la ambasada Nepalului din New Delhi.

„Suntem total izolaţi de majoritatea zonelor ţării”, a afirmat Ram Narayan Pandey, din cadrul Autorităţii pentru gestionarea dezastrelor, care coordonează eforturile de salvare din Kathmandu.

Un turn din secolul al XIX-lea s-a prăbuşit la Kathmandu, presa locală relatând că cel puţin 50 de persoane au fost blocate sub dărâmături. Turnul Dharara, construit în 1832, era un obiectiv turistic deschis vizitatorilor de zece ani.

Televiziunile au prezentat imagini cu răniţi trataţi pe străzi, în afara spitalelor, şi mai multe cadavre acoperite cu pături.

Seismul a provocat o avalanşă pe Muntele Everest, potrivit unor alpinişti din zonă, generând temeri pentru cei aflaţi pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi.

Alpinistul român Alex Găvan a scris pe Twitter că a fost o „avalanşă uriaşă” şi că multe persoane se aflau pe munte. „Tabăra de bază de pe Everest cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori”, a scris alpinistul român. „Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte”, a adăugat Găvan.

Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anunţat că tabăra de bază a fost „grav avariată” şi echipa sa este blocată. „Vă rog, rugaţi-vă pentru toată lumea”, a scris el pe Twitter.

Aproximativ 300.000 de turişti străini s-ar afla în Nepal pentru sezonul de primăvară, iar autorităţile sunt copleşite de apelurile de la prieteni şi rude îngrijorate.

„Ne confruntăm cu o criză gravă aici şi este greu să estimăm bilanţul victimelor şi pagubele”, a declarat Mohan Krishna Sapkota, un alt oficial din domeniul turismului.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase