Home » D:News » Un cocktail de medicamente a reuşit un miracol

Un cocktail de medicamente a reuşit un miracol

Publicat: 30.04.2015
Un cocktail de medicamente a reuşit un miracol
Un nou cocktail de medicamente a permis dispariţia, în doar trei săptămâni, a unui melanom metastazat cu care fusese diagnosticată o pacientă în vârstă de 49 de ani, informează site-ul slate.fr.

Această reuşită medicală a fost anunţată de o echipă de cercetători din New York, al cărei studiu a fost prezentat într-un articol apărut în urmă cu câteva zile în publicaţia The New England Journal of Medicine.

Pentru tratarea acelei paciente, medicii au combinat doi anticorpi: ipilimumab (principiul activ din medicamentul Yervoy, utilizat pentru tratarea melanomului avansat la adulţi) şi nivolumab (autorizat în Statele Unite sub numele Opdivo).

„Atunci când a revenit la control, după trei săptămâni, pentru o nouă doză de tratament, am putut să constatăm că tumoarea dispăruse. În locul ei rămăsese doar o cavitate”, afirmă autorii studiului.

Femeia respectivă a fost primul pacient care a reacţionat atât de rapid la acel cocktail de medicamente. Într-un articol publicat tot în The New England Journal of Medicine, oamenii de ştiinţă newyorkezi au precizat faptul că au comparat analizele pacienţilor trataţi cu acea combinaţie (ipilimumab şi nivolumab) cu datele provenind de la pacienţi trataţi cu ipilimumab şi un placebo.

Potrivit acestui studiu, 61% dintre pacienţii din primul grup au beneficiat de o reducere a tumorilor canceroase. În cel de-al doilea grup, acest procent a fost de 11%. De asemenea, doar pacienţii care au primit acel cocktail de medicamente au beneficiat de o dispariţie completă a melanomului (22% din totalul cazurilor).

Totuşi, această combinaţie de medicamente, ale căror efecte prezintă diferenţe mari de la un pacient la altul, provoacă efecte secundare importante, precum inflamaţii ale colonului, funcţionarea anormală a glandelor endocrine şi diaree.

Potrivit studiului newyorkez, 54% dintre pacienţii trataţi cu cele două medicamente au suferit efecte secundare indezirabile. Prin comparaţie, 24% dintre pacienţii trataţi doar cu ipilimumab au prezentat astfel de efecte.

De asemenea, preţurile acestor medicamente rămân ridicate. Pentru patru şedinţe, ipilimumabul costă 120.000 de dolari, iar pacienţii cărora le este administrat nivolumab vreme de un an trebuie să plătească 150.000 de dolari, precizează Wall Street Journal.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase