Home » D:News » La ce filme se uită astronauţii în spaţiu. „Cinema” pe Staţia Spaţială Internaţională – VIDEO

La ce filme se uită astronauţii în spaţiu. „Cinema” pe Staţia Spaţială Internaţională – VIDEO

Publicat: 05.05.2015
Astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au dezvăluit pe Twitter că au sărbătorit Ziua Mondială Star Wars, celebrată pe 4 mai, vizionând unul dintre lungmetrajele din franciza cinematografică "Războiul stelelor", informează bbc.com.

„Tocmai ne-am uitat la «Star Wars». În spaţiu. Fără probleme”, a anunţat NASA pe unul dintre conturile sale oficiale de pe Twitter, însoţind acest mesaj cu hashtag-ul #Maythe4thBeWithYou.

Acesta nu este singurul exemplu de solidaritate exprimată recent de astronauţi. Membrii unei viitoare expediţii la bordul ISS au pozat împreună, costumaţi în cavaleri Jedi, într-o fotografie oficială, la începutul acestui an.

Zece lucruri pe care probabil nu le ştiaţi despre Războiul Stelelor

Însă alegerea filmului pe care l-au vizionat i-a surprins şi dezamăgit pe unii dintre admiratorii programului spaţial american.

„Aţi ales filmul care nu trebuia!”, a scris pe Twitter utilizatorul Angel Dominguez, referindu-se la faptul că o captură de imagine din acel film, trimisă prin satelit, arată lupta dintre personajele Mace Windu şi Cancelarul Suprem Palpatine din filmul „Star Wars: Episodul III – Răzbunarea Sith” (2005), în locul unor scene din filmele din trilogia iniţială „Star Wars”.

FOTO: ISS/Facebook    FOTO: ISS/Facebook

ISS a fost înzestrată recent cu un proiector HD, pe care astronauţii îl folosesc şi pentru videoconferinţele cu savanţii de la NASA, dar şi pentru afişarea rezultatelor unor programe pe computer.

Scott Kelly, comandantul de pe ISS, a dezvăluit luna trecută că astronauţii de pe staţie au folosit acelaşi proiector pentru a viziona filme despre dezastre spaţiale.

Noua vizionare cinematografică de la bordul ISS a fost programată pentru a coincide cu Ziua Mondială Star Wars.

ISS a mai fost asociată cu franciza „Star Wars” şi în 2007, atunci când sabia-laser a personajului Luke Skywalker a fost transportată la bordul avanpostului orbital – şi readusă apoi pe Terra -, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la lansarea francizei SF.

Astfel de acţiuni şi manifestări inedite contribuie la menţinerea interesului publicului larg pentru franciza „Star Wars”, iar grupul Disney este principalul beneficiar al acestor campanii de publicitate.

Născută din imaginaţia lui George Lucas, franciza „Războiul stelelor” a marcat, în 1977, naşterea unui nou gen în cinema-ul comercial, popular, destinat publicului larg, în care se va remarca şi Steven Spielberg. Cei doi cineaşti, care au făcut parte din acelaşi grup de tineri regizori cu referinţe mai degrabă televizuale decât cinematografice, urmau să colaboreze, de altfel, apoi, la o altă saga de succes mondial, formată din cele patru filme „Indiana Jones”.

După succesul filmului „Războiul stelelor”, care a contribuit la lansarea carierei actorului Harrison Ford, George Lucas a decis să încredinţeze regia următoarelor filme din serie altor cineaşti. Astfel, „Imperiul Contraatacă” (1980) a fost regizat de Irvin Kershner şi „Întoarcerea lui Jedi” (1983) a fost regizat de britanicul Richard Marquand.

La sfârşitul anilor ’90, cineastul producător a adăugat francizei sale alte trei filme noi, ale căror acţiuni se desfăşoară din punct de vedere cronologic înainte de primul lungmetraj din 1977 – „prequels”, în jargonul hollywoodian.

FOTO: ISS/Facebook    FOTO: ISS/Facebook

Acea nouă trilogie – „Star Wars Episodul I – Ameninţarea fantomei” (1999), „Războiul stelelor: Atacul clonelor” (2002) şi „Star Wars: Episodul III – Răzbunarea Sith” (2005) – a fost în întregime regizată de George Lucas şi i-a avut în distribuţie pe Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman şi Hayden Christensen.

Grupul Disney va lansa o nouă trilogie „Star Wars” începând din 2015 şi până în 2019. Potrivit presei de specialitate, personaje îndrăgite din trilogia originală, Yoda, Han Solo şi Boba Fett, vor deveni protagoniştii unor filme individuale care le vor fi dedicate. „Star Wars: Episode VII – The Force Awakens”, care va fi lansat pe 18 decembrie, a fost votat filmul cel mai aşteptat al anului 2015 şi este marele favorit la casele de pariuri care consideră că acest lungmetraj SF are cele mai mari şanse să devină pelicula cu cele mai mari încasări din acest an.

George Lucas a vândut compania Lucasfilm în 2012, pentru 4,05 miliarde de dolari, studiourilor Disney, care vor continua seria „Războiul Stelelor/ Star Wars” cu trei noi filme.

Sursă: YouTube

Franciza „Războiul stelelor” a devenit un veritabil fenomen cultural, iar personaje precum Luke Skywalker, Prinţesa Leia şi Darth Vader şi fraze precum „May the force be with you” („Forţa fie cu tine”) au intrat în cultura populară mondială.

Cineastul american George Lucas, creatorul francizelor „Războiul Stelelor/ Star Wars” şi „Indiana Jones”, s-a aflat printre cele 24 de personalităţi din universul artelor şi al industriei de divertisment care au fost decorate cu Medalia Naţională pentru Arte şi Litere, de preşedintele Barack Obama, în iulie 2013, la Casa Albă.

Franciza „Star Wars”, creată de George Lucas, a generat încasări de peste 4,4 miliarde de dolari în box office-ul mondial, după lansarea pe marile ecrane a primului film din serie, în anul 1977.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase