Home » D:News » Roboţi „sumo” construţi de studenţi s-au întrecut în weekend la un concurs din Cluj – VIDEO

Roboţi „sumo” construţi de studenţi s-au întrecut în weekend la un concurs din Cluj – VIDEO

Roboţi „sumo” construţi de studenţi s-au întrecut în weekend la un concurs din Cluj – VIDEO
Publicat: 10.05.2015
Douăzeci şi cinci de echipe de studenţi participă, sâmbătă, la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, la concursul BattleLab Robotica, unde se întrec "roboţi sumo” construiţi de studenţi şi botezaţi cu nume precum Pufoshenia, Rugina, Blându, Ion sau Piedone.

Septimiu Crişan, şef lucrări la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), a declarat că unii roboţi sunt de campionat mondial şi au o sută de lupte la activ, dar sunt şi roboţi aflaţi la prima confruntare.

„Am ajuns la a cincea ediţie a BattleLab Robotica, în care s-au înscris 25 de echipe de studenţi, de la Cluj-Napoca şi Bucureşti, şi în care se întrec roboţi sumo, construiţi de studenţi. Dacă studenţii vor să facă ceva în plus, în afara cursurilor, şi vor să fie mai atractivi pentru companii, după facultate, pot să lucreze la construirea roboţilor, astfel încât fiecare echipă, de băieţi şi fete, şi-a construit propriul roboţel cu care participă la lupta din ring. Un astfel de robot-sumo cântăreşte circa trei kilograme şi are o dimensiune de 20X20 centimetri, fără limită de înălţime. Unii sunt roboţi de campionat mondial şi au o sută de lupte la activ, dar sunt şi roboţi aflaţi la prima confruntare”, a spus Crişan.

Potrivit acestuia, competiţia se desfăşoară după regulile sportului japonez sumo, respectiv roboţii sunt puşi faţă în faţă să se confrunte într-un ring rotund şi trebuie să se scoată unul pe celălalt dincolo de marginea cercului.

„Roboţii sunt autonomi, nu au nimic telecomandat, ei gândesc, se caută unul pe celălalt şi câştigă cel care a rămas în ring după ce şi-a scos adversarul afară. Sunt runde care durează şi o secundă, dacă sunt roboţi foarte buni, sau pot dura minute bune”, a adăugat Crişan.

Roboţii încrişi în competiţie sunt Bullet, Wolf, Kraft, Rugina, care a participat la competiţii europene şi mondiale, de la Viena până în Japonia, Chrome Valkyrie, Bonfire, Panzer, Rezor, Fe, care seamănă cu un fier de călcat, Ion, Nyan, Pufoshenia, care are carcasa acoperită cu catifea, WallE, Chucky, The Teach, MojoJojo, Thorque, Felbo, Blându, Maximus, Piedone, Storm, TrollTeam, T34, echipat cu şenile în loc de roţi şi Rhotus.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase