Home » D:News » S-a inventat un nou tip de pian. Cum arată şi cum sună instrumentul muzical – VIDEO

S-a inventat un nou tip de pian. Cum arată şi cum sună instrumentul muzical – VIDEO

Publicat: 27.05.2015
Pianistul şi dirijorul israelian Daniel Barenboim, care a putut fi admirat şi pe scena Festivalului "George Enescu", a creat un nou tip de pian, despre care spune că este "radical diferit" de instrumentele standard folosite în prezent în concertele de muzică clasică.

Noul pian este construit cu coarde drepte, paralele, ce asigură, potrivit creatorului său, un sunet superior în comparaţie cu pianul clasic, în interiorul căruia coardele sunt asamblate în diagonală.

Daniel Barenboim a prezentat în mod oficial noul instrument muzical – creat în colaborare cu Steinway & Sons -, marţi, la Royal Festival Hall din Londra, unde va susţine o serie de recitaluri din Franz Schubert.

FOTO: Mediafax Foto/AFP/STR    FOTO: Mediafax Foto/AFP/STR

Celebrul muzician israelian spune că intenţionează să susţină întreaga serie de spectacole cântând la acest pian special.

Pianele moderne au devenit puternic standardizate, întrucât mult prea puţine schimbări în designul lor fundamental s-au produs în ultimii 100 de ani.

Sursă: The Guardian

Toate pianele moderne sunt construite cu coarde dispuse în diagonală – coardele de bas fiind trecute peste cele cu tonalităţi medii şi cele cu tonalităţi acute -, potrivit unui tipar în forma literei „X”, permiţând sunetului să se concentreze în centrul plăcii de rezonanţă a instrumentului.

Daniel Barenboim a devenit interesat de designul de instrumente muzicale, după ce a cântat la un pian folosit de Franz Liszt, în prezent restaurat, în timpul unei vacanţe la Siena, în Italia, în septembrie 2011.

„Căldura şi caracteristicile de tonalitate ale instrumentelor tradiţionale cu coarde paralele sunt atât de diferite de tonurile omogene produse de pianele moderne, indiferent de gama din care provin acestea”, a spus celebrul muzician israelian.

Citeşte articolul integral pe Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase