Home » D:News » Avionul Solar Impulse 2 a plecat în cea mai periculoasă călătorie care revoluţionează aeronautica

Avionul Solar Impulse 2 a plecat în cea mai periculoasă călătorie care revoluţionează aeronautica

Publicat: 31.05.2015
Avionul Solar Impulse 2 a plecat în cea mai periculoasă călătorie care revoluţionează aeronautica
Avionul revoluţionar Solar Impulse 2 a decolat duminică, îndreptându-se spre Hawaii, într-un zbor de şase zile şi şase nopţi în cea mai periculoasă dintre etapele înconjurului lumii.

Pilotul elveţian Andre Borschberg (62 de ani) a decolat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică din oraşul Nanjing (estul Chinei), într-un zbor peste Oceanul Pacific, cu destinaţia insulele Hawaii.

Propulsat doar cu ajutorul energiei solare, avionul se afla în China încă din 21 aprilie, însă plecarea a fost amânată de câteva ori din cauza timpului nefavorabil.

Solar Impulse 2 nu a zburat niciodată deasupra vreunui ocean şi nu a rămas în aer mai mult de 24 de ore, traversarea Oceanului Pacific reprezentând o provocare tehnologică şi o realizare aeronautică istorice. Andre Borschberg, pilotul de 62 de ani, va trebuie să reziste pe o distanţă de 8.500 de kilometri, cu pauze de somn de câte 20 de minute. Scaunul său, pe care nu îl va putea părăsi, este echipat cu un sistem WC. El va zbura zilnic la circa 8.400 de metri altitudine şi va trece prin variaţii de temperatură de 55 de grade în cabina nepresurizată a avionului Solar Impulse 2. În cazul unei pene grave în timpul zborului, elveţianul va trebui să sară cu paraşuta în ocean, la sute de kilometri de orice punct de ajutor.

Solar Impulse 2, pe aripile căruia se sunt instalate 17.000 de celule fotovoltaice, a plecat în 9 martie din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) într-un tur al lumii care îşi propune să promoveze energiile regenerabile şi îndeosebi energia solară. A făcut escale în sultanatul Oman, în India, Myanmar, China, fiind pilotat alternativ de Andre Borschberg şi exploratorul elveţian Bertrand Piccard.

„Această primă traversare oceanică va fi inedită în istoria aviaţiei. Este însă un mijloc de promovare a energiei solare, nu un scop în sine”, a scris pe Twitter Andre Borschberg sâmbătă, cu câteva ore înainte de decolare.

Aparatul urmează să parcurgă în total 35.000 de kilometri în jurul globului, cu o viteză medie relativ modestă — între 50 şi 100 de kilometri pe oră—, survolând două oceane. Călătoria este prevăzută să dureze cinci luni, dintre care 25 de zile de zbor efectiv, cu întoarcerea la Abu Dhabi.

Sursa: AFP

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase