Home » D:News » Cum arată aurorele de pe Marte – FOTO

Cum arată aurorele de pe Marte – FOTO

Publicat: 02.06.2015
Misiunea MAVEN de la NASA a confirmat apariţia unor aurore de un albastru deschis ce ar fi fost cu adevărat spectaculoase de privit de pe suprafaţa planetei Marte.

Datele colectate de nava care a orbitat planeta roşie de 1.000 de ori au confirmat că acestea sunt primele aurore vizibile cu ochiul liber de pe o altă planetă terestră descoperite până la ora actuală.

Prima astfel de auroră a fost observată în 2005 cu ajutorul instrumentului de imagistică SPICAM de la bordul satelitului Mars Express al Agenţiei Spaţiale Europene, însă cercetătorii NASA au confirmat de-abia acum acest faptul că este vorba despre acest fenomen.

Mai multe reconstituiri în laborator, precum şi un model numeric fizic au confirmat că luminile fenomenului cosmic – cauzat de raze de particule solare puternice încărcate energetic, vânt solar şi plasmă care interacţionează cu atomii şi moleculele din atmosfera superioară a planetei – ar fi putut fi văzute de ochiul uman.

Dacă aurorele vizibile de pe Pământ sunt în general roşii sau verzi, aurorele de pe Marte sunt predominant albastre.

Echipa MAVEN a explicat într-un comunicat că, deşi câmpul magnetic al planetei s-a ”stins” în urmă cu circa 3,5 miliarde de ani, buzunare locale în care s-au acumulat câmpuri magnetice permit formarea acestor fenomene în emisfera sudică.

Sursă: Science Alert

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase