Home » D:News » Şamanismul şi gândirea magică

Şamanismul şi gândirea magică

Şamanismul şi gândirea magică
Publicat: 02.06.2015
Fundaţia Calea Victoriei organizează, începând din 9 iunie, cursul Şamanismul şi gândirea magică, susţinut de lectorul Mario Barangea.

Cursul tratează unul dintre cele mai primitive fenomene religioase (încă existente) care înglobează tradiţii din zone geografice diferite (africane, turanice, siberiene, nord- sau sud-americane etc.) şi ale cărui tradiţii sunt în continuare studiate de antropologi, etnologi, istorici ai religiilor.

Şamanismul este un subiect spre care cineva ar putea veni din curiozitate, in care intra fascinat si din care nu mai iese foarte usor sau, in orice caz, nu cum a intrat. Simplist, samanismul poate fi definit ca o metoda de vindecare, de recuperare a unor parti ratacite din spirit. In realitate e un fenomen teribil de complex si, in general, greu de aproximat.

Samanul este depozitarul unei memorii ancestrale care constă din medieri, vindecări, legende sau stiinte ale predictiei. In cursul intalnirilor se va vorbi despre mutatia suferită de saman în timpul initierii sale, despre tipuri de initieri, tipologii de samani, despre ce este un extaz samanic si despre ce înseamnă o transă samanică si ce se petrece în ea.

Temele celor trei intalnirilor sunt:
1. De ce este samanismul un fenomen religios si nu o religie. Specificul samanismului siberian.
2. Samanismul mongol. Personalitatea samanului mongol – initierile, extazele si invataturile sale.
3. Samanismul si gandirea magica. Statutul constiintei si straturi psihice noi in samanism.
 

Lector:  Mario Barangea
Dată începere: 9 iunie 2015; oră curs: 19:00
Număr ateliere: 3
Frecvenţa: săptămânal, marţi
Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron
Loc desfăşurare: Fundaţia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu şi Bisericii Sfânta Vineri – B-dul Corneliu Coposu).
Înscrieri la [email protected]

Detalii la www.victoriei.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase