Home » D:News » O descoperire de proporţii dă peste cap o convingere înrădăcinată în medicina ultimelor decenii: Cercetătorii au găsit vasele care conectează sistemul imunitar de creier

O descoperire de proporţii dă peste cap o convingere înrădăcinată în medicina ultimelor decenii: Cercetătorii au găsit vasele care conectează sistemul imunitar de creier

O descoperire de proporţii dă peste cap o convingere înrădăcinată în medicina ultimelor decenii: Cercetătorii au găsit vasele care conectează sistemul imunitar de creier
Publicat: 05.06.2015
Contrar educaţiei medicale promovate în ultimele decenii, o conexiune directă între creier şi sistemul imunitar a fost descoperită de oamenii de ştiinţă.

Vestea s-ar putea dovedi a fi una foarte bună pentru cercetătorii care încearcă să dezvolte tratamente pentru scleroză multiplă sau Alzheimer.

Pare de necrezut că după secole de disecţie, un sistem de vase limfatice a reuşit să rămână nedetectat. Profesorul Jonathan Kipnis susţine că exact asta s-ar fi întâmplat.

”Schimbă în totalitate felul în care percepem interacţiunea neuro-imunitară”, spune Kipnis. ”Am perceput-o întotdeauna ca fiind ceva ezoteric ce nu poate fi studiat. Acum putem însă să punem întrebări legate de mecanism”, a adăugat el.

Scleroza multiplă este un exemplu de boală în care sistemul imunitar atacă creierul, motivele fiind însă prea puţin cunoscute. Oportunitatea de a studia vasele limfatice care fac legătura între creier şi sistemul imunitar ne-ar putea să înţelegem cum au loc aceste atacuri şi cum le-am putea opri. Cauzele declanşării bolii Alzheimer sunt cu atât mai puţin cunoscute, dar se crede că tot sistemul imunitar ar fi la origine.

”Credem că aceste vase ar putea avea un rol major în cazul oricărei boli neurologice cu o componentă imunitară”, spune cercetătorul.

Descoperirea aceste conexiuni a avut loc în momentul în care doctorul Antoine Louveau, un cercetător din laboratorul lui Kipnis, a pus membranele care acoperă creierul unui şoarece, cunoscut drept meninge, la microscop şi a observat modele lineare ale celulelor imunitare T. Cercetările ulterioare au arătat că reţeaua ”pare să pornească de la ambii ochi, trecând peste bulbul olfactiv înainte de a se alinia adiacent cu sinusurile”.

Sursă: IFLScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase