Home » D:News » Ce se va întâmpla cu creierul astronauţilor pe care NASA vrea să-i trimită pe Marte

Ce se va întâmpla cu creierul astronauţilor pe care NASA vrea să-i trimită pe Marte

Publicat: 06.06.2015
Ce se va întâmpla cu creierul astronauţilor pe care NASA vrea să-i trimită pe Marte
NASA plănuieşte să trimită o misiune cu echipaj la bord pe Marte în următorii 20 de ani, însă un studiu recent a arătat că această călătorie ar putea fi mai periculoasă decât se credea până acum.

Mai exact, studiul a arătat că expunerea la razele cosmice ar putea afecta funcţiile cognitive ale astronauţilor pe parcursul unei călătorii spaţiale îndelungate.

Cercetătorii de la Universitatea din California au simulat într-un laborator condiţiile dure din spaţiu pe un grup de şoareci care au îndurat explozii de particule accelerate, similare razelor cosmice.

Rezultatele au arătat că şoarecii iradiaţi aveau timp de reacţie mai mari, uitau şi erau chiar confuzi.

„Nu sunt veşti bune pentru astronauţii care vor fi trimişi într-o călători dus-întors de doi, trei ani pe Marte”, a precizat Charles Limoli, unul dintre autorii studiului. „Scăderea performanţei, deficite de memorie şi pierderea conentraţiei în timpul unui zbor spaţial ar putea afecta acţiuni critice ale misiuni, iar expunerea la aceste particule ar putea avea consecinţe pe termen lung asupra cogniţiei”, a adăugat el.

Razele cosmice produse de exploziile galactice cum ar fi supernovele sunt particule încărcate energetic care circulă cu viteze mari în spaţiu. Acestea pot penetra navele spaţiale şi chiar oasele umane, cauzând leziuni la nivelul sistemului nervos central.

Pământul este protejat de aceste raze de magnetosferă.

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase