Home » D:News » Statuia ţarului bulgar Samuel, inaugurată recent, îi înfricoşază pe cei care o privesc

Statuia ţarului bulgar Samuel, inaugurată recent, îi înfricoşază pe cei care o privesc

Publicat: 15.06.2015
Statuia ţarului bulgar Samuel, inaugurată recent, îi înfricoşază pe cei care o privesc
Statuia ţarului Samuel, conducător între 997 şi 1014 al Primului Imperiu Bulgar, inaugurată luni la Sofia, este ţinta mai multor glume şi polemici din cauza ochilor săi care strălucesc puternic în întuneric, producând un efect ilar pentru unii sau horror pentru alţii, scrie agenţia EFE.

Subiectul a devenit viral pe reţelele sociale şi tot mai mulţi bulgari merg la Sofia pentru a admira şi a se fotografia cu statuia cu ochi scăpărători. Monumentul — dezvelit de preşedintele ţării, Rosen Plevneliev — are o înălţime de şase metri şi este dotat cu lămpi cu leduri instalate în ochii statuii de autorul operei, Alexander Haitov.

Nici primăria capitalei bulgare, nici fundaţia particulară ‘Memoria bulgară’, care a donat 50.000 de euro pentru realizarea proiectului, nu au fost informate anterior despre intenţia sculptorului de a monta originalul sistem de iluminat. Prin urmare, Ministerul Culturii a constituit o comisie specială care trebuie să decidă viitorul privirii statuii.

Criticat de primărie, sculptorul Alexander Haitov şi-a apărat creaţia. ‘Este viziunea şi concepţia mea. Dacă publicului nu-i place acest efect, care nu s-a mai văzut nicăieri în lume, voi distruge ochii (statuii) eu însumi’, a spus el într-o discuţie telefonică cu un înalt funcţionar municipal, înregistrată şi difuzată apoi de postul Nova TV.

Haitov a explicat că privirea, care face obiectul controverselor, exprimă sentimentele pe care le-a avut ţarul Samuel când şi-a văzut soldaţii învinşi, torturaţi şi omorâţi într-o bătălie contra Imperiului Bizantin. În timpul domniei acestui monarh, bulgarii au cucerit însemnate teritorii din Balcani care în prezent fac parte din Macedonia, Serbia, Croaţia, Albania şi Grecia.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase