Prima pagină D:News

Rusia vrea să afle acum dacă Statele Unite ale Americii "au ajuns sau nu pe Lună"

Redactia Descopera.ro | 06.19.2015 | ● Vizualizări: 4114

Relaţia tensionată dintre SUA şi Rusia a dat naştere unei noi situaţii absurde: ruşii vor investiga dacă americanii au ajuns sau nu pe Lună.

Într-un editorial scris pentru ziarul rus Izvestia, Vladimir Marking, purtătorul de cuvânt al Comitetului de Investigaţii al guvernului de la Kremlin, a scris că o asemenea investigaţie ar putea scoate la iveală detalii interesante despre călătoriile spaţiale istorice.

Markin va sprijini o anchetă despre dispariţia filmării originale a primei expediţii pe Lună a americanilor, din anul 1969. De asmenea, ruşii vor să afle ce s-a întâmplat cu mostrele aduse pe Pământ după mai multe expediţii spaţiale.

"Nu negăm faptul că au zburat spre Lună şi au făcut un film despre expediţie. Dar toate aceste obiecte istorice, ştiinţifice, culturale aparţin umanităţii şi au dispărut fără urmă. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu adevărat", a scris Markin.Editorialul ar putea stârni îngrijorarea NASA. În 2009, NASA a recunoscut că a şters filmările originale cu prima aselenizare din istorie, alături de alte 200.000 de casete, pentru a economisi bani. Totuşi, NASA a restaurat copiile acestui eveniment istoric, folosind înregistrările altor surse, precum CBS News.

NASA a vorbit şi despre unicitatea solului şi rocilor lunare. "Acestea sunt diferite de rocile pământene", a spus David McKay, un om de ştiinţă care coordonează explorarea planetei în cadrul Centrului Spaţial Johnson al NASA. JSC găzduieşte cele mai multe mostre de pe Lună.

Citeşte aici continuarea!

Tag-uri: nasa | rusia | america | lună