Home » D:News » Una dintre lunile lui Saturn, surprinsă într-o nouă fotografie

Una dintre lunile lui Saturn, surprinsă într-o nouă fotografie

Autor: Mihaela STOICA 06.24.2015
NASA a prezentat o nouă fotografie a lui Dione, unul dintre sateliţii planetei Saturn, realizată de sonda Cassini cu ocazia unui survol al acestui corp ceresc produs la 16 iunie, de la distanţa de aproximativ 510 kilometri, conform Fox News.

După ce a survolat de patru ori această lună, sonda Cassini se va apropia pentru ultima oară de Dione la 17 august, când va trece la aproximativ 470 de kilometri de satelit. În decembrie 2011 Cassini a trecut la cea mai mică distanţă de Dione, sonda apropiindu-se până la 95 de kilometri de suprafaţa acestui satelit.

Planeta Saturn are peste 150 de sateliţi naturali, dintre care 53 au primit denumiri şi sunt suficient de mari pentru a fi clasificaţi drept luni. Dione este una dintre lunile mici ale giganticei planete gazoase. Cu un diametru de 1.123 de kilometri, Dione are nevoie de 2,7 zile pentru a încheia o orbită completă în jurul planetei Saturn.

Sursa foto: http://www.nasa.gov

Suprafaţa acestui satelit este puternic marcată de cratere de impact.

Misiunea Cassini-Huygens este un proiect comun la care participă NASA, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia Spaţială Italiană. Această misiune a început în 1997. Cassini a transportat o mică sondă de asolizare, Huygens, care în 2005 a asolizat pe Titan, cel mai mare dintre sateliţii lui Saturn.

Sursa: Agerpres