Home » D:News » Funeralii în Japonia pentru pisica Tama, de nouă ani şef de gară

Funeralii în Japonia pentru pisica Tama, de nouă ani şef de gară

Autor: Mihaela STOICA 06.27.2015
Funeralii în Japonia pentru pisica Tama, de nouă ani şef de gară
Cunoscuta pisică Tama, care făcea oficiile de şef de gară într-o minusculă localitate niponă spre marea bucurie a miilor de turişti care mergeau în mod special să o vadă, a murit, a anunţat joi un purtător de cuvânt al căilor ferate, relatează AFP.

Tama a devenit celebră pentru faptul de a fi salvat ea singură de la moarte singura linie feroviară din Kishigawa, după ‘numirea’ sa ca şef al minusculei gări din Kishigawa, din prefectura Wakayama.

Compania feroviară regională, Wakayama Electric Railway, şi-a pierdut singurul angajat în aprilie 2006, dar numirea ca şef de gară onorific a pisicii Tama i-a fermecat repede pe călători. Din gură în gură şi prin presă, i s-a dus vestea acestei pisici care avea obiceiul de a parcurge peroanele cu chipiul pe cap.

Potrivit unui studiu, numai în anul 2007 prezenţa pisicii a condus la creşterea cu 55.000 a numărului de călători care se deplasau pe linia Kishigaza, injectând 1,1 miliarde de yeni (7,9 milioane de euro) în economia locală.

Pisica a murit luni din cauza unei boli, la vârsta de 16 ani, a precizat un purtător de cuvânt al Wakayama Electric.

‘Ea avea de o lună o infecţie a sinusurilor şi era îngrijită de proprietarul său. Când însă am vizitat-o împreună cu preşedintele companiei, în ajunul morţii ei, pisica s-a ridicat şi a mieunat ca şi cum s-ar fi rugat să fie luată în braţe’, a adăugat acesta.

Guvernul provinciei Yoshinobu Nisaka se numără printre cei care au prezentat condoleanţe. Tama era ‘foarte populară’ atât în Japonia, cât şi în străinătate, era un superstar al turismului. Aflând despre moartea ei, guvernul local şi-a exprimat profunda tristeţe şi enorma gratitudine.

Compania feroviară a prevăzut funeralii duminică, începând de la ora 12:30 (03:30 GMT), în mica gară al cărei destin l-a schimbat.

SURSA: Agerpres