Home » D:News » Un nou sistem de fitness vizează întoarcerea în natură şi recuperarea abilităţilor de vânători-culegători

Un nou sistem de fitness vizează întoarcerea în natură şi recuperarea abilităţilor de vânători-culegători

Un nou sistem de fitness vizează întoarcerea în natură şi recuperarea abilităţilor de vânători-culegători
Publicat: 01.08.2015
Uitaţi de ridicarea greutăţilor, banda de alergat sau aparatele de vâslit. Unii experţi cred că cel mai bun mod de a fi în formă este de a ne întoarce în natură şi a ridica un bolovan, a sări peste un izvor sau a ne căţăra pe urca o stâncă.

 Mişcarea naturală se află în centrul MovNat, un sistem internaţional de fitness, care doreşte să recupereze competenţele de vânători-culegători pentru a dobândi rezistenţă, flexibilitate şi forţă.

„Iniţial, noi, oamenii eram în stare să alergăm, să prindem şi să sărim, dar apoi ne-am îndreptat spre sporturile specializate”, a declarat fondatorul MovNat, Erwan Le Corre.

El a deplâns o cultură a exerciţiului care reduce mişcarea fizică la sesiuni de manipulare a unor aparate moderne. „Cum aţi antrena o panteră ca să fie în formă?”. „Nu pe o banda de alergat”, a tranşat el.

Le Corre, un nativ francez care locuieşte în Santa Fe, New Mexico, spune că oamenii s-au abătut de la abilităţile lor evoluţioniste şi trebuie să revină la mişcările lor naturale proprii.

„Există o curbă de învăţare implicată în transformarea abilităţilor înnăscute în competenţe atente”, a spus el.

MovNat a calificat mai mult de 2.000 de instructori la nivel mondial. În sesiuni desfăşurate în interior, ei folosesc mingi medicinale pentru a înlocui pietrele şi grinzi în loc de trunchiuri de copaci căzuţi.

Katy Bowman, specialist în modul de funcţionare a corpului uman, din Seattle, a participat la o un atelier de lucru al MovNat ce a constat în târâre, sărituri, ridicări şi aruncări, la începutul acestui an.

„Am petrecut o mare parte din timp doar pentru a sta aşezaţi şi a ne ridica de la sol fără să folosim mâinile”, a declarat Bowman, autoare a cărţii „‘Move Your DNA”.

Grupul a practicat combinaţii de menţinere a echilibrului, aruncări şi sărituri, echivalând cu o călătorie de două ore.

Bowman a spus că, deşi toată lumea ar trebui să fie capabilă să facă aceste mişcări, cei mai mulţi oameni trebuie să se adapteze treptat.

Dr. Derek Ochiai, chirurg ortoped specializat în medicina sportivă, a declarat că MovNat pare să lucreze întregul corp, în condiţiile în care ineficienţe în anumite grupuri musculare se pot înregistra chiar şi la unii atleţi de elita pentru că nu le folosesc în mod optim.

Le Corre a subliniat că atunci când vine vorba de mişcarea naturală, nimeni nu porneşte de la zero. „Uitaţi-vă la ce fac copiii”, a spus el. „Ei stau în picioare, se târăsc, sar, se caţără şi aruncă lucruri. Ei nu fac exerciţii pentru bicepşi”.

Sursă: Agerpres

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase