Home » D:News » Un reputat arheolog a fost decapitat de militanţi ai Statului Islamic (SI). Trupul a fost agăţat de una dintre coloanele antice din Palmira

Un reputat arheolog a fost decapitat de militanţi ai Statului Islamic (SI). Trupul a fost agăţat de una dintre coloanele antice din Palmira

Publicat: 19.08.2015
Militanţi ai Statului Islamic (SI) au decapitat un reputat arheolog în oraşul antic sirian Palmira şi i-au atârnat trupul de o coloană într-o piaţă din centrul sitului istoric, a anunţat marţi şeful pentru antichităţi al Siriei, informează Reuters.

SI, care controlează regiuni din Siria şi Irak, a capturat Palmira în centrul Siriei de la forţele guvernamentale în luna mai, dar nu se cunoaşte să fi deteriorat ruinele monumentale din epoca romană în ciuda reputaţiei sale de a distruge artefacte pe care le consideră idolatrie în interpretarea puritană a islamului.
  
Şeful pentru antichităţile statului în Siria Maamoun Abdulkarim a declarat că familia lui Khaled Asaad l-a informat că savantul în vârstă de 82 de ani şi care a lucrat timp de peste 50 de ani ca şef de antichităţi în Palmira a fost executat de SI marţi.

Khaled Asaad
  

Asaad a fost deţinut şi interogat timp de peste o lună de militanţii musulmani suniţi ultraradicali, a afirmat el pentru Reuters.
  
„Imaginaţi-vă că un asemenea savant care a adus servicii memorabile locului şi istoriei să fie decapitat… şi trupul lui să fie încă agăţat de una dintre coloanele antice în centrul unei pieţe din Palmira”, a spus Abdulkarim.
  
Abdulkarim a mai spus că Asaad era cunoscut pentru mai multe lucrări academice
publicate în reviste arheologice internaţionale privind Palmira, care în antichitate a înflorit ca un nod comercial important pe Drumul Mătăsii.
  
El a lucrat de asemenea în ultimele decenii cu misiuni de arheologi americani, francezi,
germani şi elveţieni la săpături şi cercetarea faimoaselor ruine vechi de 2.000 de ani în Palmira, înscris în Patrimoniul Mondial al UNESCO incluzând morminte romane şi Templul lui Bel.
  
Înainte ca oraşul să fie capturat de Statul Islamic, oficiali sirieni au declarat că au mutat sute de statui antice în locaţii sigure de teamă că vor fi distruse de SI.
  
În iunie, Statul Islamic a aruncat în aer două altare antice la Palmira care nu făceau parte din structurile din epoca romană dar erau considerate de militanţi ca păgâne şi un sacrilegiu.

Sursa: Reuters

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase