Home » D:News » Cum ne influenţează tacâmurile modul în care percepem mâncarea

Cum ne influenţează tacâmurile modul în care percepem mâncarea

Cum ne influenţează tacâmurile modul în care percepem mâncarea
Publicat: 23.08.2015
Percepţia noastră asupra mâncării este diferită în funcţie de tacâmurile folosite - este concluzia unui studiu apărut în lalibre.be. Cu cât acestea sunt mai pretenţioase, mai masive, cu atât mâncărurile par mai gustoase, arată studiul realizat de cercetători de la Universitatea Oxford.

 În cadrul experimentului efectuat de ei au fost convocate 130 de persoane într-un restaurant din Edinburgh. Fericiţii voluntari au primit toţi acelaşi meniu — păstrăv, piure, spanac şi capere în unt, adică specialităţi ale zonei. O parte din clienţi a mâncat cu veselă şi tacâmuri uşoare, ieftine, iar cealaltă, cu tacâmuri mai rafinate, de trei ori mai grele.

Persoanele care au mâncat cu tacâmuri mai grele au apreciat că mâncarea lor a fost mai bună şi bine prezentată, fiind gata să plătească meniul chiar mai scump decât preţul anunţat.

Charles Michel, şeful echipei de cercetători, consideră că ‘este foarte probabil ca felul nostru pozitiv sau negativ de a evalua tacâmurile să se transfere implicit asupra modului nostru de a percepe hrana.

Este ceea ce se numeşte „transfer de senzaţie’. În opinia lui, atunci când mâncăm cu o furculiţă şi un cuţit mai masive, profităm mai mult de ceea ce savurăm şi suntem mai conştienţi de conţinutul farfuriei, decât atunci când folosim, de exemplu, tacâmuri din plastic.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase