Home » D:News » Cea mai puternică bombă nucleară concepută vreodată, expusă de către ruşi – VIDEO

Cea mai puternică bombă nucleară concepută vreodată, expusă de către ruşi – VIDEO

Publicat: 08.09.2015
Având o lungime de 8 metri, 25 de tone, impunătoarea ''Bomba Ţarului'', cea mai puternică dintre bombele nucleare din istorie, simbolul unei epoci trecute în care sovieticii şi americanii îşi măsurau puterea prin lovituri de bombe, este expusă pentru prima dată la Moscova.

Testată în 1961 de autorităţile sovietice, bomba cu hidrogen «Bomba Ţarului», AN602 pe numele său adevărat, inspiră mândrie şi teamă totodată, afirmă Nikolai Krilov, 62 de ani, care a vizitat Manejul aflat la poalele zidului Kremlinului, o expoziţie inedită care retrasează momentele importante ale nuclearului rusesc.

”Când mă apropii de ea, nu mă simt prea confortabil deoarece mă gândesc la toate pagubele pe care le-ar fi putut provoca”, a declarat la AFP acest fost aviator care devorează din priviri bomba, golită evident de încărcătura sa nucleară.

”Ar fi fost de preferat ca această bombă să nu fi existat niciodată”, spune Galina Ivanovna, o pensionară în vârstă de 72 de ani, calificând ”Bomba Ţarului” ca fiind ”un obiect de top în istoria omenirii”.

 La data de 30 octombrie 1961, URSS a detonat cea mai puternică bombă nucleară din istorie. Explozia, de 3000 de ori mai puternică decât cea produsă de bomba de la Hiroshima, a spart ferestre la o distanţă de 560 de mile (peste 900 de kilometri).

Luminile produse de explozie au fost vizibile de la o distanţă de 620 de mile (circa 997 kilometri).

Sursa: Le Soir

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase