Home » D:News » Clonarea animalelor în vederea consumului, interzisă

Clonarea animalelor în vederea consumului, interzisă

Publicat: 10.09.2015
Clonarea animalelor în vederea consumului, interzisă
Parlamentul European (PE) s-a pronunţat marţi pentru interzicerea totală a recurgerii la clonarea animalelor în vederea consumului uman, mergând cu mult mai departe decât propunerea Comisiei Europene (CE), relatează Reuters în pagina electronică.

În timp ce Comisia îşi limitează propunerea la cinci specii de animale şi doreşte să autorizeze punerea pe piaţă a unor animale produse prin reproducere sexuată între animale clonate, Parlamentul a extins interdicţia la toate animalele produse în scopuri alimentare şi a progeniturilor acestora.

De asemenea, eurodeputaţii şi-au exprimat dorinţa de a transforma proiectul de directivă într-un regulament de aplicare directă şi imediată în statele membre. În primă lectură, proiectul a adunat 529 de voturi „pentru”, 120 „împotrivă” şi 57 de abţineri.

Acum statele membre UE urmează să-şi definească poziţia şi să încerce să ajungă la un acord cu Parlamentul.

Comisarul european însărcinat cu Sănătatea Vytenis Andriukaitis a apreciat că anumite amendamente ale Parlamentului sunt „imposibil (de aplicat) juridic sau (sunt) disproporţionate”, referindu-se la interzicerea descendenţilor animalelor clonate.

„Acest lucru se justifică doar prin raţiuni etice”, a declarat el.

În raportul cu privire la propunerea Comisiei, eurodeputaţii invocă avizul Autorităţii Europene pentru Securitatea Alimentelor care conchidea, în 2008, că „sănătatea şi starea de bine a unei părţi semnificative a clonelor se deteriorează, adesea grav, cu un rezultat fatal”.

Aceste probleme ar explica, potrivit Agenţiei, eficacitatea slabă a acestei tehnici, care constă în introducerea patrimoniului genetic al unui animal în ovocitul altui animal, al cărui nucleu a fost distrus, cu scopul de a obţine replica identică a celui dintâi.

Rata reuşitei ar fi de şase până la 15% în cazul bovinelor şi de 6% în cazul porcinelor.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase