Home » D:News » Apelul lansat de descoperitorul virusului hepatic C către autorităţile române. Metoda simplă prin care se poate opri evoluţia bolii

Apelul lansat de descoperitorul virusului hepatic C către autorităţile române. Metoda simplă prin care se poate opri evoluţia bolii

Apelul lansat de descoperitorul virusului hepatic C către autorităţile române. Metoda simplă prin care se poate opri evoluţia bolii
Publicat: 11.09.2015
Profesorul Michael Houghton, descoperitorul virusului hepatitic C, a adresat un mesaj special autorităţilor, medicilor şi pacienţilor români care suferă de hepatită C, afirmând că cei din urmă ar trebui să primească tratamentele noi, mult mai eficiente decât cele vechi folosite cu interferon.

Recomandarea mea pentru autorităţile medicale şi pentru politicienii din România este să facă în aşa fel încât tratamentele noi, fără interferon, să fie disponibile imediat pentru pacienţii cu forme avansate de hepatită, cu ciroză şi cu cancer hepatic. Apoi, într-un an de zile, să negocieze preţul medicamentelor interferon-free , care oricum va fi mai mic decât acum, aşa încât să poată fi trataţi toţi pacienţii cu forme uşoare de hepatită C, dar care au risc de a dezvolta complicaţii”, a afirmat profesorul Michael Houghton, potrivit unui comunicat transmis Descopera de Centrul pentru Inovaţie în Medicină.

Profesorul Michael Houghton, de la Universitatea Alberta din Edmonton, este una dintre cele mai autorizate voci în domeniul hepatitei C, la nivel mondial. De numele său, se leagă descoperirea virusului hepatitic C, în anul 1989, împreună cu Qui-Lim Choo şi George Kuo, precum şi dezvoltarea tratamentelor interferon-free şi, recent, a vaccinului împotriva hepatitei C, aflat în faze avansate de cercetare pe subiecţi umani.

Profesorul Michael Houghton le-a cerut medicilor hepatologi români să trateze purtătorii de virus C cât mai repede posibil, şi în special pe cei cu fibroză avansată. „În plus, îi încurajez să pună presiune asupra autorităţilor, împreună cu pacienţii şi societatea civilă, în aşa fel încât aceste medicamente minunate să ajungă la oamenii care chiar au nevoie de ele”, a mai spus el.

Dacă aş fi purtător al virusului hepatitic C astăzi, mi-aş dori să fiu tratat imediat cu tratamentele cele mai noi, nu cu interferon”, adaugă el profesorul.

Acesta recunoaşte că Interferonul este un medicament de modă veche, pe care l-a folosit atunci când nu avea alte tratamente la îndemână. „În plus, interferonul este încă o terapie scumpă, cu un preţ comparabil cu al noilor tratamente. Costul pentru a vindeca un bolnav cu hepatita C folosind terapiile interferon-free este mai mic decât cel presupus de tratamentul cu interferon. Şi asta pentru că interferonul vindecă doar 50% dintre pacienţi, pe când noile tratamente vindecă aproape pe toată lumea”, afirmă descoperitorul virusului hepatitei C. Potrivit acestuia, „Interferonul este istorie”.

“Guvernele din întreaga lume şi companiile farmaceutice trebuie să găsească modalităţi pentru a asigura tratamentul tuturor pacienţilor cu hepatita C la noile tratamente. Tratarea pacienţilor aflaţi în stadii avansate ale bolii poate fi un bun start, dar foarte rapid trebuie ca programul să fie extins la toţi pacienţii care poartă virusul hepatitic C. Un purtător al virusului C poate fi sănătos astăzi, dar în 3 ani poate să dezvolte cancer hepatic, dacă nu este tratat. Nu avem suficiente cunoştinte pentru a aprecia ce se întâmplă cu un purtător al virusului hepatitic C. Nu ştim ce se întâmplă în următorii 2-3 ani cu el, dacă nu îl tratăm”, avertizează profesorul, care a cerut şi rograme extinse de screening pentru hepatita C, pentru a depista toţi purtătorii virusului.

Cum se poate încetini progresia bolii

Profesorul Michael Houghton le-a dat câteva sfaturi şi purtătorilor virusului C pentru a încetini progresia bolii: nu trebuie să consume niciodată alcool. „În al doilea rând, studii serioase, publicate recent, au arătat că un consum de 3 ceşti de cafea pe zi încetineşte evoluţia fibrozei şi scade posibilitatea de dezvoltare a unui cancer hepatic. Aceste lucruri simple la un pacient nou diagnosticat pot scădea riscul de complicaţii ale bolii, chiar dacă nu urmează imediat un tratament de ultimă generaţie. E simplu: bea cafea, nu alcool, dacă eşti purtător al virusului hepatitic C”.

Hepatita C este singura infecţie virală cronică care poate fi vindecată. “Avem medicamentele care pot aduce vindecarea. De aceea, ar fi o tragedie ca în următorii 2-3 ani majoritatea purtătorilor de virus C să nu aibă acces la aceste noi tratamente”, mai spune profesorul Michael Houghton.

În primăvară, Comisia Europeană a aprobat terapia fără interfon care constă în administrarea unor pastile ce conţin molecule care atacă virusul hepatitic. Metoda are o rată de vindecare de aproape 100%. Studiile care au dus la descoperirea noului tratament au costat peste un miliard de dolari şi au durat 10 ani.

Joi, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a anunţat că va deconta de la 1 octombrie  o terapie nouă pentru pacienţii bolnavi de hepatită C – tratamentul fără interferon -, urmând ca plata efectivă să se facă numai în cazurile la care se obţine rezultat medical.

Aproximativ 9 milioane de persoane din Europa sunt infectate cu hepatita C cronică, cea mai importantă cauză a cancerului hepatic şi a transplantului hepatic.

Infecţia cu virusul hepatic de tip C se face prin transfuzii, prin folosirea instrumentarului medical nesterilizat, dar şi pe cale sexuală. În statisticile oficiale, 800 de mii de români figurează cu hepatită C.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase