Home » D:News » Experiment inedit: cum se maturează whiskey-ul în spaţiul cosmic

Experiment inedit: cum se maturează whiskey-ul în spaţiul cosmic

Descopera 09.20.2015
Experiment inedit: cum se maturează whiskey-ul în spaţiul cosmic
Una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, whisky-ul scoţian, are un gust cu totul diferit dacă este ţinut la maturizare în condiţii de microgravitaţie, pe Staţia Spaţială Internaţională, faţă de condiţiile tradiţionale, de pe Pământ, conform unui experiment desfăşurat de distileria scoţiană Ardbeg, informează site-ul eater.com.

Un nou raport dat publicităţii de distileria scoţiană Ardbeg şi de compania americană de cercetări spaţiale NanoRacks a identificat nişte diferenţe substanţiale între aromele şi gustul de whisky maturizat în spaţiu şi cel maturizat în mod tradiţional. Obiectivul acestui studiu a fost de a observa modul în care terpenele — clasă de hidrocarburi naturale lichide, cu miros plăcut, care dau gust unor băuturi alcoolice precum este whisky-ul sau vinurile — se comportă în condiţii de microgravitaţie.

În primă instanţă cercetătorii au adunat mostre dintr-un distilat tânăr de Ardbeg, alături de mostre prelevate din interiorul unor butoaie de stejar speciale folosite pentru îmbătrânirea whisky-ului pe Pământ. Aceste mostre au fost trimise pe Staţia Spaţială Internaţională în ianuarie 2012. După ajungerea acestor mostre pe orbită a fost pornit şi procesul de îmbătrânire a unui lot din acelaşi whisky, în condiţiile obişnuite folosite de producător. În luna septembrie mostra de whisky spaţial a revenit pe Pământ unde a fost analizată şi comparată cu whisky-ul din lotul de test.

„Am fost uimit de cât de diferite sunt aceste două băuturi”, a comentat Dr. Bill Lumsden, director al departamentului pentru distilare al companiei Ardbeg. Oamenii de ştiinţă au identificat nişte mici diferenţe în ceea ce priveşte concentraţia diferitelor substanţe din whisky-ul îmbătrânit în spaţiu, însă cele mai importante diferenţe s-au înregistrat în ceea ce priveşte mirosul şi gustul acestei băuturi.

Conform analizelor, whisky-ul maturizat în spaţiu are un gust foarte concentrat în care se îmbină nuanţe de fructe afumate (prune, stafide şi cireşe) cu arome de mentă, anason, scorţişoară şi nu în ultimul rând şuncă afumată. Gustul acestui whisky este pregnant şi rămâne pentru mult timp în gură.

Specialiştii în whisky au ajuns la concluzia că în condiţii de microgravitaţie terpenele se comportă diferit.

Ardbeg nu este singura companie care a trimis băuturi alcoolice în spaţiu. Un alt producător de whisky, distileria niponă Suntory a trimis recent o varietate de whisky-uri pe ISS pentru a studia la rândul său maturarea în condiţii de microgravitaţie.

Sursa: Agerpres

Cele mai noi articole
Joe Biden schimbă modul de distribuire a vaccinurilor. Ce vânzări estimează Pfizer pentru anul 2021
Joe Biden schimbă modul de distribuire a vaccinurilor. Ce vânzări estimează Pfizer pentru anul 2021
CEO-ul unui startup din Silicon Valley, concediat după ce a folosit LSD la locul de muncă
CEO-ul unui startup din Silicon Valley, concediat după ce a folosit LSD la locul de muncă
Motivul pentru care vikingii au creat o corabie uriașă într-o peșteră vulcanică din Islanda
Motivul pentru care vikingii au creat o corabie uriașă într-o peșteră vulcanică din Islanda
Cele patru forțe fundamentale ale naturii care controlează orice interacțiune din Univers
Cele patru forțe fundamentale ale naturii care controlează orice interacțiune din Univers
De ce se nasc mai mulți gemeni astăzi decât în orice alt moment din istorie?
De ce se nasc mai mulți gemeni astăzi decât în orice alt moment din istorie?
Cum protejează radicalii de oxigen împotriva cancerului
Cum protejează radicalii de oxigen împotriva cancerului
Finanțări record pentru proiectele pentru transportul comercial în spaţiu
Finanțări record pentru proiectele pentru transportul comercial în spaţiu
Turnul înclinat din Pisa s-a redeschis, iar turiştii pot cumpăra bilete valabile un an
Turnul înclinat din Pisa s-a redeschis, iar turiştii pot cumpăra bilete valabile un an
Singura mumie însărcinată descoperită până acum
Singura mumie însărcinată descoperită până acum
Oamenii dețin instrumentele genetice necesare pentru producerea veninului
Oamenii dețin instrumentele genetice necesare pentru producerea veninului
Eta Aquaridele ating punctul maxim. Cum și când pot fi văzuți meteorii faimoasei comete Halley
Eta Aquaridele ating punctul maxim. Cum și când pot fi văzuți meteorii faimoasei comete Halley
Merkel a propus facilităţi pentru persoanele vaccinate, în pofida criticilor intense
Merkel a propus facilităţi pentru persoanele vaccinate, în pofida criticilor intense
Colosseumul va beneficia de o podea retractabilă de ultimă generație
Colosseumul va beneficia de o podea retractabilă de ultimă generație
Cine a fost Alexandre Dumas, creatorul romanelor „Cei trei muschetari” și „Contele de Monte Cristo”
Cine a fost Alexandre Dumas, creatorul romanelor „Cei trei muschetari” și „Contele de Monte Cristo”
Cine este Greg Abel, devenit succesorul lui Warren Buffett
Cine este Greg Abel, devenit succesorul lui Warren Buffett
În urmă cu 200 de ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un lider marcant al secolului XIX – VIDEO
În urmă cu 200 de ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un lider marcant al secolului XIX – ...
Anunțul lui Gheorghiță, după ce Danemarca a retras vaccinul de la Johnson & Johnson
Anunțul lui Gheorghiță, după ce Danemarca a retras vaccinul de la Johnson & Johnson
Vremea până la sfârșitul lunii mai. Când încep să crească temperaturile
Vremea până la sfârșitul lunii mai. Când încep să crească temperaturile