Home » D:News » Experiment inedit: cum se maturează whiskey-ul în spaţiul cosmic

Experiment inedit: cum se maturează whiskey-ul în spaţiul cosmic

Experiment inedit: cum se maturează whiskey-ul în spaţiul cosmic
Publicat: 20.09.2015
Una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, whisky-ul scoţian, are un gust cu totul diferit dacă este ţinut la maturizare în condiţii de microgravitaţie, pe Staţia Spaţială Internaţională, faţă de condiţiile tradiţionale, de pe Pământ, conform unui experiment desfăşurat de distileria scoţiană Ardbeg, informează site-ul eater.com.

Un nou raport dat publicităţii de distileria scoţiană Ardbeg şi de compania americană de cercetări spaţiale NanoRacks a identificat nişte diferenţe substanţiale între aromele şi gustul de whisky maturizat în spaţiu şi cel maturizat în mod tradiţional. Obiectivul acestui studiu a fost de a observa modul în care terpenele — clasă de hidrocarburi naturale lichide, cu miros plăcut, care dau gust unor băuturi alcoolice precum este whisky-ul sau vinurile — se comportă în condiţii de microgravitaţie.

În primă instanţă cercetătorii au adunat mostre dintr-un distilat tânăr de Ardbeg, alături de mostre prelevate din interiorul unor butoaie de stejar speciale folosite pentru îmbătrânirea whisky-ului pe Pământ. Aceste mostre au fost trimise pe Staţia Spaţială Internaţională în ianuarie 2012. După ajungerea acestor mostre pe orbită a fost pornit şi procesul de îmbătrânire a unui lot din acelaşi whisky, în condiţiile obişnuite folosite de producător. În luna septembrie mostra de whisky spaţial a revenit pe Pământ unde a fost analizată şi comparată cu whisky-ul din lotul de test.

„Am fost uimit de cât de diferite sunt aceste două băuturi”, a comentat Dr. Bill Lumsden, director al departamentului pentru distilare al companiei Ardbeg. Oamenii de ştiinţă au identificat nişte mici diferenţe în ceea ce priveşte concentraţia diferitelor substanţe din whisky-ul îmbătrânit în spaţiu, însă cele mai importante diferenţe s-au înregistrat în ceea ce priveşte mirosul şi gustul acestei băuturi.

Conform analizelor, whisky-ul maturizat în spaţiu are un gust foarte concentrat în care se îmbină nuanţe de fructe afumate (prune, stafide şi cireşe) cu arome de mentă, anason, scorţişoară şi nu în ultimul rând şuncă afumată. Gustul acestui whisky este pregnant şi rămâne pentru mult timp în gură.

Specialiştii în whisky au ajuns la concluzia că în condiţii de microgravitaţie terpenele se comportă diferit.

Ardbeg nu este singura companie care a trimis băuturi alcoolice în spaţiu. Un alt producător de whisky, distileria niponă Suntory a trimis recent o varietate de whisky-uri pe ISS pentru a studia la rândul său maturarea în condiţii de microgravitaţie.

Sursa: Agerpres

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Experții cred că demența ar putea începe chiar din copilărie
Experții cred că demența ar putea începe chiar din copilărie
Oamenii de știință au transformat accidental plumbul în aur
Oamenii de știință au transformat accidental plumbul în aur
Test de cultură generală. De câte ori înghițim într-o zi?
Test de cultură generală. De câte ori înghițim într-o zi?
Astronomii au fost uimiți de o auroră epică de pe Marte care a acoperit întreaga planetă
Astronomii au fost uimiți de o auroră epică de pe Marte care a acoperit întreaga planetă
Vremea în luna mai, tot mai ciudată. Prognoza anunțată de ANM
Vremea în luna mai, tot mai ciudată. Prognoza anunțată de ANM
Un avion de la Lufthansa cu peste 200 de oameni la bord a zburat fără pilot timp de 10 minute
Un avion de la Lufthansa cu peste 200 de oameni la bord a zburat fără pilot timp de 10 minute
Mai bine de trei veacuri de când „Lorenzo de Medici” al României îi îndruma pe moldoveni să lupte împotriva otomanilor
Mai bine de trei veacuri de când „Lorenzo de Medici” al României îi îndruma pe moldoveni să lupte împotriva otomanilor
Actorul american Kevin Spacey, premiat la Cannes pentru întreaga carieră, în ciuda acuzațiilor de agresiune sexuală
Actorul american Kevin Spacey, premiat la Cannes pentru întreaga carieră, în ciuda acuzațiilor de agresiune sexuală
Analfabetismul funcțional în România, mult mai mare decât s-a măsurat, spune ministrul Educației
Analfabetismul funcțional în România, mult mai mare decât s-a măsurat, spune ministrul Educației
Ce au vorbit Donald Trump și Vladimir Putin la telefon?
Ce au vorbit Donald Trump și Vladimir Putin la telefon?
Program open-source de la Microsoft pentru integrarea chatboților pe site-urile web
Program open-source de la Microsoft pentru integrarea chatboților pe site-urile web
Oamenii de știință au recreat reacțiile chimice antice care ar fi putut declanșa viața
Oamenii de știință au recreat reacțiile chimice antice care ar fi putut declanșa viața
Cum a murit de fapt marele poet Mihai Eminescu? „A fost un tratament administrat greșit”
Cum a murit de fapt marele poet Mihai Eminescu? „A fost un tratament administrat greșit”
Ralph Lauren, al doilea cel mai bogat fashion designer din lume. Are o avere de peste 8 miliarde de dolari
Ralph Lauren, al doilea cel mai bogat fashion designer din lume. Are o avere de peste 8 miliarde de dolari
Giorgio Armani, cel mai bogat creator de modă din lume
Giorgio Armani, cel mai bogat creator de modă din lume
Studiu: Tinerii se confruntă cu o criză a bunăstării emoționale și a sensului în viață
Studiu: Tinerii se confruntă cu o criză a bunăstării emoționale și a sensului în viață
Oamenii de știință au modificat structura moleculară a LSD-ului și au creat un nou medicament pentru creier
Oamenii de știință au modificat structura moleculară a LSD-ului și au creat un nou medicament pentru creier
Alin Comșa, declarație teribilă despre finalul lui Mihai Eminescu: „N-avea ce mânca!” | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE
Alin Comșa, declarație teribilă despre finalul lui Mihai Eminescu: „N-avea ce mânca!” | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE