Home » D:News » Experiment inedit: cum se maturează whiskey-ul în spaţiul cosmic

Experiment inedit: cum se maturează whiskey-ul în spaţiul cosmic

Experiment inedit: cum se maturează whiskey-ul în spaţiul cosmic
Publicat: 20.09.2015
Una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, whisky-ul scoţian, are un gust cu totul diferit dacă este ţinut la maturizare în condiţii de microgravitaţie, pe Staţia Spaţială Internaţională, faţă de condiţiile tradiţionale, de pe Pământ, conform unui experiment desfăşurat de distileria scoţiană Ardbeg, informează site-ul eater.com.

Un nou raport dat publicităţii de distileria scoţiană Ardbeg şi de compania americană de cercetări spaţiale NanoRacks a identificat nişte diferenţe substanţiale între aromele şi gustul de whisky maturizat în spaţiu şi cel maturizat în mod tradiţional. Obiectivul acestui studiu a fost de a observa modul în care terpenele — clasă de hidrocarburi naturale lichide, cu miros plăcut, care dau gust unor băuturi alcoolice precum este whisky-ul sau vinurile — se comportă în condiţii de microgravitaţie.

În primă instanţă cercetătorii au adunat mostre dintr-un distilat tânăr de Ardbeg, alături de mostre prelevate din interiorul unor butoaie de stejar speciale folosite pentru îmbătrânirea whisky-ului pe Pământ. Aceste mostre au fost trimise pe Staţia Spaţială Internaţională în ianuarie 2012. După ajungerea acestor mostre pe orbită a fost pornit şi procesul de îmbătrânire a unui lot din acelaşi whisky, în condiţiile obişnuite folosite de producător. În luna septembrie mostra de whisky spaţial a revenit pe Pământ unde a fost analizată şi comparată cu whisky-ul din lotul de test.

„Am fost uimit de cât de diferite sunt aceste două băuturi”, a comentat Dr. Bill Lumsden, director al departamentului pentru distilare al companiei Ardbeg. Oamenii de ştiinţă au identificat nişte mici diferenţe în ceea ce priveşte concentraţia diferitelor substanţe din whisky-ul îmbătrânit în spaţiu, însă cele mai importante diferenţe s-au înregistrat în ceea ce priveşte mirosul şi gustul acestei băuturi.

Conform analizelor, whisky-ul maturizat în spaţiu are un gust foarte concentrat în care se îmbină nuanţe de fructe afumate (prune, stafide şi cireşe) cu arome de mentă, anason, scorţişoară şi nu în ultimul rând şuncă afumată. Gustul acestui whisky este pregnant şi rămâne pentru mult timp în gură.

Specialiştii în whisky au ajuns la concluzia că în condiţii de microgravitaţie terpenele se comportă diferit.

Ardbeg nu este singura companie care a trimis băuturi alcoolice în spaţiu. Un alt producător de whisky, distileria niponă Suntory a trimis recent o varietate de whisky-uri pe ISS pentru a studia la rândul său maturarea în condiţii de microgravitaţie.

Sursa: Agerpres

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce folosim căștile atât de des și cât de important este să ne reconectăm la zgomotul din jur
De ce folosim căștile atât de des și cât de important este să ne reconectăm la zgomotul din jur
O tăbliță cu scene de luptă și paleo-alfabet, descoperită în Spania
O tăbliță cu scene de luptă și paleo-alfabet, descoperită în Spania
A fost descoperit rolul crucial al unei proteine în imunitatea organismului împotriva cancerului
A fost descoperit rolul crucial al unei proteine în imunitatea organismului împotriva cancerului
Peste 800.000 de IMM-uri din Europa Centrală și de Est pot avea acces la instrumente de sustenabilitate dezvoltate în România, după o investiție regională semnificativă
Peste 800.000 de IMM-uri din Europa Centrală și de Est pot avea acces la instrumente de sustenabilitate dezvoltate în ...
Specii necunoscute până acum, găsite la aproape 3.000 de metri sub ape
Specii necunoscute până acum, găsite la aproape 3.000 de metri sub ape
O fosilă de reptilă marină polară este cea mai veche găsită vreodată în emisfera sudică
O fosilă de reptilă marină polară este cea mai veche găsită vreodată în emisfera sudică
Lewis Howard Latimer, inventatorul aerului condiționat. „Mâine s-ar putea să fie frumos, oricât de furtunos se arată cerul azi”
Lewis Howard Latimer, inventatorul aerului condiționat. „Mâine s-ar putea să fie frumos, oricât de furtunos se arată ...
A cui față este Statuia Libertății?
A cui față este Statuia Libertății?
Sângele oamenilor care trăiesc foarte mult dezvăluie de ce sunt atât de diferiți
Sângele oamenilor care trăiesc foarte mult dezvăluie de ce sunt atât de diferiți
(P) Urban chic: de ce sloturile cu fructe sunt jocurile cele mai în trend pentru femeile moderne
(P) Urban chic: de ce sloturile cu fructe sunt jocurile cele mai în trend pentru femeile moderne
Dieta bogată în grăsimi poate cauza anxietate, arată un studiu
Dieta bogată în grăsimi poate cauza anxietate, arată un studiu
Test de cultură generală. Cum a murit primul faraon al Egiptului?
Test de cultură generală. Cum a murit primul faraon al Egiptului?
Record mondial al panourilor solare, stabilit cu un „material miraculos”
Record mondial al panourilor solare, stabilit cu un „material miraculos”
O rețea chineză „subterană” ar fi ajutat un cartel de droguri din Mexic
O rețea chineză „subterană” ar fi ajutat un cartel de droguri din Mexic
Propaganda de la Kremlin a ajuns să fie repetată de chatboți precum ChatGPT
Propaganda de la Kremlin a ajuns să fie repetată de chatboți precum ChatGPT
Solstițiul de vară 2024. Astăzi începe vara astronomică în emisfera nordică!
Solstițiul de vară 2024. Astăzi începe vara astronomică în emisfera nordică!
Coloana Infinitului. O cunoaştem cu toţii, dar puţini ştim acest detaliu
Coloana Infinitului. O cunoaştem cu toţii, dar puţini ştim acest detaliu
Au fost găsite microplastice în organele sexuale ale bărbaților
Au fost găsite microplastice în organele sexuale ale bărbaților