Home » D:News » Alimente care stimulează apetitul în loc să potolească foamea

Alimente care stimulează apetitul în loc să potolească foamea

Alimente care stimulează apetitul în loc să potolească foamea
Publicat: 21.09.2015
Cine simte foame la o oră după ce a servit o masă copioasă a optat fără îndoială pentru alimente greşite, adică cele care stimulează pofta de mâncare în loc să o potolească. Nutriţionista Corinne Chicheportiche-Ayache le enumeră în madame.lefigaro.fr.

 Multe alimente au darul natural de a tăia pofta de mâncare, cum ar fi cele bogate în proteine, care dau senzaţia de saţietate. Altele, în schimb, stimulează apetitul şi este recomandabil să fie ţinute cât mai departe de farfurii. Faptul că unele alimente pot provoca foame în loc să o potolească se explică prin indicele lor glicemic ridicat, adică fac să crească rapid nivelul zahărului în sânge şi apoi să scadă tot atât de repede. Deoarece mecanismul foamei este stimulat de o scădere a glicemiei, pofta de mâncare va apărea la scurt timp după masă. Sau alimentele nu conţin cei mai fortifianţi nutrienţi şi foamea continuă şi după consumul lor.

Oamenii care mănâncă sushi îşi închipuie că fac mai bine decât să consume o pizza. Nimic mai neadevărat fiindcă sushi cuprinde în principal orez alb cu oţet, prin urmare indicele său glicemic este ridicat. Amatorii de bucătărie japoneză ar trebui să opteze mai degrabă pentru o supă miso sau sashimi, bogate în proteine şi capabile să potolească foamea.

Cei care îşi presează cu regularitate fructele pentru a obţine un suc 100% natural trebuie să ştie că ar trebui să îl înlocuiască cu bucăţi de fruct sau compot fiindcă fibrele fructelor se găsesc în pieliţă şi pulpă. După ce sunt presate rămâne doar sucul, care face glicemia să crească. În cazul consumului de suc lipseşte masticaţia, care participă la procesul de saţietate.

Cine bea alcool ştie că simte nevoia să mănânce câteva alune sau felii de mezeluri după câteva pahare. Motivul este simplu: băuturile alcoolice consumate fac să scadă nivelul de glicogen (forma pe care o ia zahărul când este stocat de organism) şi să crească glicemia. Aceasta din urmă va coborî şi va declanşa senzaţia de foame.

Cerealele produse industrial (Muesli de exemplu) se consumă în general înmuiate în lapte, unii considerându-le garantate 100%. Însă nutriţioniştii avertizează că, pentru a fi transformate în fulgi, cerealele sunt tratate la temperaturi foarte înalte, astfel încât valoarea lor nutriţională este extrem de scăzută. Sunt adesea îndulcite şi grase din cauza bucăţilor de ciocolată pe care le conţin. Sunt preferabili fulgii de ovăz, mult mai bogaţi în fibre, care pot fi amestecaţi la micul dejun cu lapte de cocos şi cu fructe proaspete.

Nici burgerii nu sunt buni la potolirea foamei, fiind adesea îndulciţi cu sosuri. Şi dacă la început produsele grase, pâinea şi proteinele din carne, care necesită un timp mai lung până să fie eliminate de stomac, produc saţietate, zahărul va stimula rapid apetitul. Se recomandă ca burgerii să fie însoţiţi de legume, să se evite sosurile dulci şi să fie preferate proteinele uşoare, ca cele conţinute în carnea de pasăre.

Cartofii, la cuptor, piure sau prăjiţi, au un index glicemic foarte ridicat (peste 70), aşa încât potolesc foamea pe moment, dar produc rapid pofta de a mânca din nou.

Pâinea albă este fabricată din făină rafinată, cu un index glicemic mare. Nu trebuie însă eliminată complet din alimentaţie, ci mâncată în alternanţă cu pâinea bogată în fibre, ca cea de secară sau pâinea completă.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase