Home » D:News » Ce sumă oferă Olanda pentru două tablouri pictate de Rembrandt. ”Ne aparţin”

Ce sumă oferă Olanda pentru două tablouri pictate de Rembrandt. ”Ne aparţin”

Publicat: 25.09.2015
Guvernul olandez şi-a anunţat luni intenţia de a finanţa parţial cumpărarea a două portrete pictate de Rembrandt cu 160 de milioane de euro, pentru a le expune în Olanda. "Pentru noi este esenţial ca aceste pânze, care fac parte deocamdată dintr-o colecţie privată, să devină proprietate publică şi să poată fi văzute de publicul olandez", apreciază ministrul culturii, dna Jet Bussemaker, citată de 20minutes.fr.

Aflate de un secol în proprietatea aripii franceze a familiei Rothschild, cele două tablouri ale artistului olandez (1606-1669), pictate în 1634, reprezintă doi fruntaşi ai societăţii, Marlen Soolmans şi soţia sa, Oopjen Coppit, în ajunul căsătoriei. Cele două opere au fost rar văzute de public până acum.

„Arta ne aparţine în mod colectiv”, spune Jet Bussemaker, care consideră că „nu ar fi deloc de dorit” ca pânzele să plece spre „o ţară petrolieră bogată”.

Guvernul urmează să finanţeze jumătate din preţul stabilit în urma negocierilor cu deţinătorii tablourilor, iar Rijksmuseum din Amsterdam, care deţine deja o bogată colecţie de opere ale lui Rembrandt (printre care faimosul „Rond de noapte”), ar trebui să strângă şi el 80 de milioane de euro.

„Este o ocazie extraordinară să aducem picturile în Olanda şi să le arătăm publicului olandez”, a spus purtătorul de cuvânt al ministrului, Job Slok, scrie Agerpres.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase