Home » D:News » Anunţul OMS pentru toţi cei diagnosticaţi cu această boală. ”Trebuie să le luaţi în cât mai scurt timp posibil”. Printre ei sunt şi mulţi români

Anunţul OMS pentru toţi cei diagnosticaţi cu această boală. ”Trebuie să le luaţi în cât mai scurt timp posibil”. Printre ei sunt şi mulţi români

Publicat: 02.10.2015
Anunţul OMS pentru toţi cei diagnosticaţi cu această boală. ”Trebuie să le luaţi în cât mai scurt timp posibil”. Printre ei sunt şi mulţi români
Orice persoană infectată cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) ar trebui să primească medicamente antiretrovirale la cât mai scurt timp după diagnosticare, a anunţat, miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de bbc.com.

Noua politică oficială adoptată de OMS elimină prevederile sale anterioare care sugerau faptul că pacienţii cu HIV ar trebui să aştepte ca boala să evolueze, înainte de a lua antiretrovirale.

OMS a recomandat, de asemenea, ca persoanelor care prezintă un risc sporit de a se infecta cu HIV să le fie administrate antiretrovirale, cu scopul de a preveni infectarea.

UNAIDS (Programul Organizaţiei Naţiunilor Unite contra HIV şi SIDA) consideră că modificările adoptate de OMS ar putea evita 21 de milioane de decese asociate cu SIDA şi 28 de milioane de infectări cu HIV până în anul 2030.

Graţie noilor recomandări formulate de OMS, numărul persoanelor cu HIV care sunt eligibile pentru a primi antiretrovirale a crescut de la 28 milioane la 37 milioane pe plan mondial.

Principala dificultate pe plan global va consta în asigurarea accesului la aceste medicamente pentru toţi bolnavii şi în găsirea fondurilor necesare pentru a finanţa o astfel de extindere a tratamentului. În prezent, doar 15 milioane de persoane primesc medicamente antiretrovirale.

Terapia cu antiretrovirale reprezintă o combinaţie de medicamente utilizate în tratamentul anti-HIV. Terapia nu reprezintă un leac care vindecă boala, dar poate să controleze virusul, pentru ca pacientul să poată să trăiască mai mult, să aibă o calitate a vieţii mai bună şi să reducă riscul de a transmite HIV altor persoane.

Antiretroviralele împiedică HIV să se multiplice, iar acest fapt reduce cantitatea de virus prezentă în organism.

Având o cantitate mai mică de HIV în corp, sistemul imunitar primeşte şansa de a-şi reveni şi de a lupta împotriva infecţiilor şi a cancerelor. De asemenea, o cantitate redusă de HIV în organism reduce riscul de transmitere a virusului altor persoane.

OMS a luat decizia de a face acest anunţ, miercuri, în urma unor rezultate spectaculoase oferite de un studiu amplu.

Studiul, coordonat de US National Institutes of Health, urma să se desfăşoare până în 2016, însă a fost stopat brusc (pentru că şi-a atins obiectivul, n.r.), după ce analizele intermediare au descoperit că administrarea de antiretrovirale imediat după diagnosticare scade cu 50% riscul de deces şi de complicaţii medicale, precum boli renale şi hepatice.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase