Home » D:News » Trei cercetători au cerut unor tineri să îşi atingă degetul mare de la un picior . REZULTATUL obţinut ne vizează pe noi toţi

Trei cercetători au cerut unor tineri să îşi atingă degetul mare de la un picior . REZULTATUL obţinut ne vizează pe noi toţi

Trei cercetători au cerut unor tineri să îşi atingă degetul mare de la un picior . REZULTATUL obţinut ne vizează pe noi toţi
Publicat: 05.10.2015
Recunoaşterea degetelor de la picioare nu este deloc atât de simplă cum pare, după cum a demonstrat un test ştiinţific relatat în numărul din septembrie al revistei Perception. Oamenii nu apelează la motricitatea fină a degetelor de la picioare, aşa cum fac în cazul celor de la mâini, scrie lesnewseco.fr.

Trei cercetători de la Universitatea din Oxford au cerut unui număr de 20 de tineri adulţi — 13 bărbaţi şi şapte femei—, cu vârste între 22 şi 34 de ani, să îşi identifice degetul de la picior care le era atins când aveau ochii închişi. Uimitor a fost faptul că numai degetele mare şi mic, identificate în proporţie de 94%, nu au pus probleme.

Al doilea, al treilea şi al patrulea deget erau recunoscute doar în proporţie de 57%, 60% şi 79%. Rezultatele au fost şi mai slabe când au fost atinse degetele de la piciorul stâng al unui dreptaci şi invers.

Potrivit cercetătorilor, această agnozie sau incapacitate a creierului de a recunoaşte propriii stimuli s-ar explica prin faptul că degetele de la picioare sunt mai puţin folosite decât cele de la mâini, oamenii nefăcând apel niciodată la motricitatea lor fină.

Ca rezultat, creierul percepe degetele de la picioare mai degrabă în bloc decât separat.

Conform doctorului Nela Cicmil de la departamentul de fiziologie, anatomie şi genetică al universităţii britanice menţionate, acest studiu demonstrează că sistemul nervos îşi poate modifica organizarea în funcţie de lucrurile învăţate şi experienţă, contribuind la o mai bună înţelegere a mecanismelor cerebrale care duc la erori simple ale reprezentărilor corpului.

Agnozia (tulburare nervoasă care constă în incapacitatea de a recunoaşte cele văzute, auzite, pipăite etc.) se manifestă în mai multe boli neurologice şi psihiatrice.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase