Prima pagină D:News

Unde se află cel mai mare lac roz din lume. Un VIDEO spectaculos şi topul celor mai frumoase 10 lacuri din lume

Redactia Descopera.ro | 10.11.2015 | ● Vizualizări: 2794
FOTO: da.wikipedia.org/wiki/Retba     + zoom
Galerie foto (1)

Culoarea roz - trăsătura distinctă a lacului Retba sau Lac Rose, cum este cunoscut de localnicii din Senegal - este dată de o combinaţie de microorganisme şi minerale, se arată în Ediţia 2015 a Cărţii Recordurilor.

Separat doar de câteva dune de nisip de Oceanul Atlantic, apele colorate ale lacului Retba au un conţinut de sare de 40% (în sezonul uscat) — mai mult decât Marea Moartă, care are o concentraţie de 33%, se arată pe www.lakeretba.com. Salinitatea crescută a acestui lac a atras alga microscopică Dunaliella salina, care produce un pigment de culoare roşie care absoarbe şi foloseşte energia solară pentru a crea mai mult energie, iar în acest proces apa devine roz. Fenomenul se manifestă mult mai intens în sezonul uscat (noiembrie-iunie), când sub efectul evaporării apei culoarea se intensifică, şi este mai puţin vizibil în sezonul ploios (iulie-octombrie), scrie TVR.

Chiar dacă este cel mai mare lac roz din lume — 7,5 kmp — Lacul Retba nu este unicul. Exemple de astfel de lacuri roz pot fi găsite în: Canada (Dusty Rose Lake în British Columbia), Spania (două lacuri sărate lângă Torrovieja) şi Australia (Lacul Hillier).ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI