Home » D:News » Stephen Hawking se teme că inteligenţa artificială ar putea duce la dispariţia omenirii. Testul care îi demonstrează că s-a înşelat. Cât de deştepte sunt cele mai performante aparate inteligente

Stephen Hawking se teme că inteligenţa artificială ar putea duce la dispariţia omenirii. Testul care îi demonstrează că s-a înşelat. Cât de deştepte sunt cele mai performante aparate inteligente

Stephen Hawking se teme că inteligenţa artificială ar putea duce la dispariţia omenirii. Testul care îi demonstrează că s-a înşelat. Cât de deştepte sunt cele mai performante aparate inteligente
Publicat: 11.10.2015
Aparatele inteligente pot sa facă numeroase lucruri remarcabile. Acestea sunt mult mai capabile să efectueze calcule complexe şi sunt foarte bune la jucat şah.

Cercetătorii au testat încă o data limitele inteligenţei artificiale punand cel mai performant aparat la un test de IQ, iar rezultatele au demonstrate că acestea au IQ-ul unui copil de patru ani, informează  MIT Technology Review.

Măsurarea inteligenţei printr-un test IQ este considerată a fi cel mai bun mod de a determina capacitatea intelectuală a oamenilor dintr-o arie foarte mare de culturi. O echipă de cercetatori de la Universitatea din Illinois, condusă de Stellan Ohlsson, a decis să aplice un asemenea test pe un aparat inteligent.

Aparatul numit ConceptNet 4 a fost supus unui test oral  prin care, de obiecei, sunt testaţi copii de patru ani. Printre intrebari s-au aflat şi cele precum: “Ce este o pisică?” sau “Unde putem găsi un tigru?”. Totodată, la fel ca în cazul copiilor mici, aparatul a fost pus să identifice un obiect după ce în prealabil a primit  trei indicii.

Se pare ca ConceptNet 4 a avut unele probleme la a răspunde la întrebarea “Care este motivul pentru care oamenii se salută strângându-şi mâinile” , răspunzănd că oamenii işi strîng mâinile pentru că probabil au o criza de epilepsie.

De asemenea, a avut rezultate dezastruoase la întrebările din categoria raţionament, aparatul oferind răspunsuri bizare, spre deosebire de răspunsurile pe care le-ar da orice copil. Când lui ConceptNet 4 i-au fost date indicii  precum „Acest animal are coamă dacă este mascul, locuieşte în Africa şi este o felină de culoare gălbui-brun”, cele cinci răspunsuri pe care le-a dat au fost „câine”, „pisică”, „acasă”, „creatură , „şi” fermă „.

Stephen Hawking a declarat recent pentru BBC News că  a crezut că inteligenţa artificială ar putea duce la dispariţia omenirii. Deşi acest lucru este în întregime plauzibil, aparatele inteligente mai au un drum lung de parcurs pentru a ajunge la punctul în care să poată înlocui inteligenţa umană, consideră autorii studiului.

Sursa: IFLScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase