Home » D:News » Cărtărescu: Societatea civilă de pe reţelele de socializare a identificat corect vinovaţii tragediei de la Colectiv

Cărtărescu: Societatea civilă de pe reţelele de socializare a identificat corect vinovaţii tragediei de la Colectiv

Cărtărescu: Societatea civilă de pe reţelele de socializare a identificat corect vinovaţii tragediei de la Colectiv
Publicat: 04.11.2015
Mircea Cărtărescu spune că noua societate civilă formată în ultimii ani pe reţelele de socializare a identificat corect vinovaţii adevăraţi ai tragediei de la clubul Colectiv, care sunt reprezentanţi de "clasa politică în totalitatea ei", scriitorul precizând că ne aflăm "într-un adânc impas".

„Noua societate civilă formată în ultimii ani pe reţelele de socializare a identificat corect vinovaţii adevăraţi ai tragediei de la clubul Colectiv. E vorba, sunt perfect de acord, de clasa politică în totalitatea ei. E cel mai falimentar organ al comunităţii româneşti, cel care-a distrus, de la revoluţie-ncoace, tot ce e mai bun în ţara asta. Cel care-a oferit ca singur model de răzbatere-n viaţă amestecul criminal de corupţie, demagogie şi cinism. Azi nu mai putem avea nici măcar iluzia că unii sunt mai buni decât alţii, că mai există acolo persoane sau partide curate. Pur şi simplu mecanismul nu mai funcţionează, e malignizat total. Revolta anti-sistem nu va duce însă la ceva mai bun. Suntem într-un adânc impas, din care nu vom ieşi doar prin marşuri, petiţii sau spânzurări în efigie, ci mai ales prin maturitate şi dezbatere publică. Trebuie să cerem de la cei pe care-i vom vota de-acum încolo câteva lucruri care azi sunt călcate-n picioare: orientare clar pro-occidentală, însănătoşire morală prin funcţionarea nestânjenită a legii, înlăturarea discriminărilor, respectarea valorii oriunde apare. Sunt lucruri minimale fără care vom trăi mereu într-o mimare cinică a democraţiei. Nu sistemul democratic trebuie pus în discuţie, ci ticăloşii care se folosesc de el, subminându-l zi de zi”, a scris Mircea Cărtărescu, marţi, pe contul său oficial de Facebook.

Reacţia lui Mircea Cărtărescu vine după ce, sâmbătă, scriitorul a spus că fiecare dintre tinerii care au murit atât de îngrozitor şi de absurd în tragedia din clubul Colectiv ar fi putut fi copilul lui, scriitorul precizând că Bucureştiul este o cursă de şoareci şi vor fi zeci de mii de victime la următorul cutremur major.

Numărul persoanelor decedate în urma incendiului izbucnit vineri seară în clubul Colectiv din Capitală a ajuns la 32. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase