Home » D:News » Cum a fost muşamalizat incendiul de pe Stadionul ”23 August’. Ceauşescu a pedepsit apoi toată conducerea Capitalei

Cum a fost muşamalizat incendiul de pe Stadionul ”23 August’. Ceauşescu a pedepsit apoi toată conducerea Capitalei

Cum a fost muşamalizat incendiul de pe Stadionul ”23 August’. Ceauşescu a pedepsit apoi toată conducerea Capitalei
Publicat: 10.11.2015
Este bine ştiut faptul că înainte de 1989 multe dintre lucrurile care nu dădeau bine regimului erau ascunse. Unul dintre acestea a fost incendiul izbucnit în vara anului 1979 pe Stadionul ''23 August'', pe locul actualei Arene Naţionale.

Incendiul a izbucnit în timpul unui spectacol de varietăţi prezentat de Iurie Darie şi în care artiştii principali erau Margareta Pâslaru şi Dan Spătaru.

”Tineri care înconjuraseră stadionul au sărit gardurile şi au năvălit peste artiştii aflaţi lângă gazon în şarete şi maşini de epocă. Organizatorii au încercat să calmeze spiritele, dar nu s-a mai putut continua spectacolul din cauza busculadei. Peste Margareta Pâslaru au năvălit oamenii în şaretă, iar artiştii s-au refugiat cu greu în culise”, relatează martorii, citaţi de Ring.

Potrivit acestora, oamenii care plătiseră bilet s-au revoltat împotriva celor care au sărit gardul. ”Se striga «Hoţii! Hoţii!». Unii au dat foc la tribune în semn de protest, iar lumea se călca în picioare. Am scăpat întregi doar pentru că am plecat imediat. Pe drumul spre casă vedeam maşini de miliţie şi de pompieri care se îndreptau spre stadion. Atunci au căzut capete de la Miliţia Capitalei, de la Consiliul Municipal şi de la Agenţia Naţională de Impresariat, toţi au fost penalizaţi de Ceauşescu pentru busculadă. Se pare că s-au vândut bilete peste capacitatea stadionului şi unii au mai pătruns dând bani la intrare. După incident s-a comunicat doar că au fost destituiţi vinovaţii, fără să se spună ceva despre victime sau arestaţi”, mai spun martorii.

Spectacolul s-a reluat după două săptămâni cu multă miliţie şi securitate, care au asigurat o ordine strictă.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase