Home » D:News » Erupţie gigantică provenind dintr-o gaură neagră, observată în premieră de NASA

Erupţie gigantică provenind dintr-o gaură neagră, observată în premieră de NASA

Publicat: 15.11.2015
Un telescop al NASA a observat o erupţie uriaşă provenind dintr-o gaură neagră, iar cercetătorii speră că datele obţinute îi vor ajuta să afle mai multe informaţii despre acest misterios fenomen spaţial, informează atlantico.fr.

Cercetătorii americani vorbesc despre o premieră care ar putea redefini viziunea specialiştilor asupra unuia dintre cele mai misterioase fenomene ale galaxiei.

Erupţia de raze X şi plasmă a fost observată de unul dintre cele două telescoape ale NASA care studiază gaura neagră masivă Markarian 335. Telescopul NuSTAR este specializat în studierea razelor X.

Potrivit NASA, erupţia îşi are originea în particulele cu energie înaltă cunoscute sub numele de „coroană” din jurul găurii negre, care s-au adunat mai întâi spre interior, apoi au expulzat un jet spre exterior, a explicat Dan Wilkins, unul dintre autorii descoperirii.

„Nu ştim deocamdată cum se formează jeturile din găurile negre, dar este o posibilitate incitantă ca această coroană a găurii negre să fi format baza erupţiei înainte să se stingă”, a mai spus Dan Wilkins. „Este pentru prima dată când suntem în măsură să asociem acest fenomen erupţiei”, a completat acesta.

„Natura sursei de energie a razelor X pe care o numim coroană este necunoscută, dar acum putem obţine indicii privind mărimea şi structura sa”, a spus şi Fiona Harrison, de la telescopul NuSTAR al Institutului de tehnologie din California, Pasadena.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase