Home » D:News » 13 români, pe LISTA celor mai importanţi 100 de inovatori din Europa Centrală şi de Est

13 români, pe LISTA celor mai importanţi 100 de inovatori din Europa Centrală şi de Est

13 români, pe LISTA celor mai importanţi 100 de inovatori din Europa Centrală şi de Est
Publicat: 27.11.2015
Mai mulţi români, între care astrofizicianul Aurora Simionescu şi antreprenorul Radu Georgescu, se regăsesc pe lista celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est, elaborată de mai multe companii, între care şi Google, ca parte a unei campanii ce are ca scop promovarea inovaţiei.

Google a anunţat, joi, publicarea listei celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est, în cadrul ediţiei a doua a proiectului New Europe 100 (NE100).

Proiectul NE100 este organizat de Res Publica, împreună cu Visegrad Fund, Google şi Financial Times şi în cooperare cu importante instituţii din această regiune a Europei.

Domeniile în care s-au remarcat reprezentanţii României sunt variate: de la educaţie şi creatori de conţinut la dezvoltare de aplicaţii, astrofizică şi robotică.

Astfel, pe lista NE100 2015 a celor mai importanţi 100 de inovatori din Europa Centrală şi de Est se află Radu Georgescu, antreprenor în sectorul tehnologiei şi fondator al GECAD Group; András Kapy, CEO al companiei de robotică Axosuits, dezvoltă exoschelete puternice care pot fi utilizate în diverse scopuri; Cosmin Mihaiu, cofondator al MIRA Rehab, care dezvoltă o serie de jocuri şi lecţii interactive pentru diverse dispozitive, precum Kinect, cu scopul de a ajuta recuperarea medicală.

Pe această listă se regăsesc şi Paul Balogh şi Cristian Dinu, fondatori ai Read Forward, un start-up care a dezvoltat primul manual digital din România, iar acum produce manuale utilizate pe scară largă în şcoli; Ramona Cordoş şi Codin Pop, fondatori ai Creative Monkeyz, care publică gratuit tutoriale video şi lecţii despre software de grafică, design, montaj şi modelare 3D; Stefania Druga, fondator al HacKIDemia, o reţea globală care dezvoltă seminarii şi kit-uri ce ajută copiii să rezolve diverse provocări prin curiozitate, joacă şi empatie; Eduard Alexandrian, cofondator al SafeDrive, o aplicaţie românească, ce recompensează şoferii care nu folosesc telefonul în timp ce conduc.

De asemenea, pe lista NE100 2015 se află Aurora Simionescu, astrofizicianul care a făcut parte dintr-un grup de cercetători ce au observat pentru prima oară unul dintre filamentele de gaz care leagă grupurile de galaxii. Existenţa acestor filamente a fost dedusă teoretic în urmă cu zece ani.

Totodată, pe listă au fost nominalizaţi Dan Ciotu, Dragoş Ilinca şi Vladimir Oane, fondatori ai UberVu, o platformă de tip „social analytics”, care analizează datele de pe bloguri, forumuri şi reţele sociale şi oferă informaţii pe baza cărora se pot lua decizii de business.

Lista NE100 a fost creată ca parte a unei campanii ce are ca scop promovarea inovaţiei în Europa Centrală şi de Est, prin evidenţierea celor care sunt motorul schimbărilor pozitive în societate.

Inovatorii din lista NE100 au fost selectaţi de organizatori pe baza propunerilor şi sugestiilor venite de la organizaţiile partenere în acest proiect. Categorii nominalizărilor sunt: afaceri, ştiinţă, media şi cultură, societate şi politică.

Lista completă a celor 100 de inovatori din Europa Centrală şi de Est este disponibilă lahttp://www.ne100.org/http://ne100.org/.

„Lista New Europe 100 de anul acesta arată că în multe domenii, inclusiv educaţie, sănătate, transport, agricultură, inovatorii din această regiune utilizează cele mai recente tehnologii pentru a adresa probleme sociale şi de afaceri. Diversitatea acestei liste evidenţiază că inovaţia economică şi socială în Europa Centrală şi de Est are un potenţial considerabil de creştere, generând proiecte solide de afaceri, locuri de muncă şi creştere economică”, a declarat Agata Wacławik-Wejman, directorul Public Policy, Google CEE (Europa Centrală şi de Est).

Între cei 100 de vectori ai schimbării din Europa Centrală şi de Est se regăsesc persoane care utilizează noile tehnologii pentru a crea noi modele în cultură, politică, afaceri, ştiinţă şi activităţi sociale. Majoritatea sunt antreprenori (50%) sau activişti şi politicieni (32%).

„Lista evidenţiază oamenii care vor fi motorul schimbărilor pozitive în Europa Centrală şi de Est”, a declarat Wojciech Przybylski de la Res Publica Foundation, iniţiatorul proiectului.

Printre câştigătorii de anul acesta se numără persoane care nu doar că au generat schimbări pozitive prin activitatea lor, dar au abordat şi anumite probleme sociale. Astfel, lista include creatori de platforme online pentru artişti şi sponsori ai artei, dezvoltatori a unor programe interactive de recuperare medicală, organizaţii care predau IT copiilor şi constructorii dronei AirDog, utilizată în sporturile extreme.

Lista inovatorilor de anul acesta acordă credit şi personajelor politice proeminente. Între acestea se numără şi Toomas Hendri Ilves, preşedintele Estoniei, unul dintre arhitecţii acestei ţări cu o dezvoltare economică remarcabilă. Un alt politician de pe listă este Andrej Kiska, preşedintele Slovaciei, un nume sinonim cu inovaţia şi soluţiile electronice în economie, educaţie şi politică.

Google este un lider global în tehnologie, care are ca obiectiv îmbunătăţirea modului în care oamenii accesează şi utilizează informaţia. Inovaţiile aduse în căutarea online şi publicitate au făcut din Google un domeniu de referinţă pe internet şi una dintre cele mai cunoscute mărci din lume.

Fondată în 1998, de Larry Page şi Sergey Brin, Google este astăzi o companie prezentă pe toate marile pieţe globale. Google are sediul central în Silicon Valley şi birouri în America de Nord şi de Sud, Europa şi Asia.

Google, proprietarul celui mai popular motor de căutare pe internet, a deschis, pe 1 noiembrie 2010, un birou în Bucureşti, echipa din România fiind coordonată de Dan Bulucea.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase