Prima pagină D:News

''Frate, tu dormi 8 ani cu greierii, sub ploaie, în frică de lup?'' Supravieţuind cu ciobanii, asta da, ''mare brânză!''

Eugen Istodor 04.13.2016 | ● Vizualizări: 1762

Frate, tu dormi 8 ani cu greierii, sub ploaie, în frică de lup? Tu poţi să taci cu oaia şi câinele, zeci de mii de kilometri?

Lasă, fugi cu oile, mergi cu Dragoş Lumpan! Hai la drum într-o experienţă pe legea ciobanilor din şase ţări. Cerul nu iartă, frigul te seacă, doar ciobanul, de război, te hrăneşte. Suntem la „Omul şi gândul”.

Experienţa aceasta tot mai rar o trăieşti. Dragoş Lumpan a prins pe ultima sută de metri o familie de sibieni care a plecat în transhumanţă. Apoi, a umblat cu galezii care nu-şi mulg oile şi cu iurcii ce pasc cămilele.

A umbla pentru a face lucru temeinic, a face „o brânză bună”. Mai mult, umblând cu oile transhumanţa a devenit un lucru demodat. Transhumanţa este tot mai descurajată prin lege, de frica răspândirii de boli contagioase. Legea a stabilitit norme de transport de acasă la păşune, cu maşina cu o viteză de 40 km pe ora, nu mai mult de 8 ore.

Ce-a văzut Dragoş Lumpan în această experienţă mioritică?

Cum se ajunge cioban

Prin selecţie naturală. Dacă rezişti fizic. Poţi să ridici o oaie în braţe, poţi să te laşi pradă singurătăţii.Citeşte continuarea în Gândul! 

Tag-uri: dragos lumpan | ciobani