Home » D:News » Bunuri dacice furate din Munţii Orăştiei de cetăţeni cehi, recuperate de autorităţi – FOTO

Bunuri dacice furate din Munţii Orăştiei de cetăţeni cehi, recuperate de autorităţi – FOTO

Bunuri dacice furate din Munţii Orăştiei de cetăţeni cehi, recuperate de autorităţi – FOTO
Publicat: 15.04.2016
Loturile au fost sustrase de un grup de cetăţeni cehi din rezervaţia arheologică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Bunuri arheologice dacice, din argint, cupru, bronz şi fier, precum şi loturi monetare din argint şi bronz furate de cetăţeni cehi din rezervaţia arheologică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei au fost recuperate de autorităţi.

Galerie foto

vezi galeria
4 foto

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Parchetul de lângă Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii au recuperat, în perioada 11 – 14 aprilie, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile competente din Republica Cehă, mai multe loturi de bunuri arheologice dacice, din argint, cupru, bronz şi fier, precum şi loturi monetare din argint şi bronz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Loturile au fost sustrase de un grup de cetăţeni cehi din rezervaţia arheologică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, monumente UNESCO, bunuri ulterior exportate ilegal şi puse în urmărire prin INTERPOL.

”Prin ordonanţa din 2 decembrie 2015 s-a dispus continuarea şi extinderea urmăririi penale faţă de patru suspecţi, cetăţeni cehi, identificaţi după ample investigaţii, pentru săvârşirea infracţiunilor privind accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, cei patru suspecţi, folosind autoturisme de teren şi şase echipamente de detecţie, au efectuat, în perioada 12 – 20 septembrie 2015, detecţii neautorizate şi au sustras din siturile arheologice ale cetăţilor dacice loturi de artefacte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, judeţul Hunedoara.

Conform autorizaţiilor de percheziţie emise de judecătorul român de drepturi şi libertăţi, au fost efectuate mai multe percheziţii la domiciliile suspecţilor din Republica Cehă, la care au asistat ofiţeri specialişti ai Poliţiei Române, respectiv ai IPJ Hunedoara.

Potrivit procurorilor, tezaurele identificate la locuinţele suspecţilor reprezintă loturi eterogene de bunuri antice, majoritatea de factură dacică, dar şi importuri din lumea greco-romană, precum şi 6 detectoare de metale, de diverse mărci şi tipuri.

Conform primelor evaluări de specialitate, toate artefactele studiate sunt obiecte de podoabă din argint şi bronz – inele, paftale de centură, pandantive, cuţite, vârfuri de suliţe –, sunt autentice şi specifice culturii dacice din secolele II a.Chr – I p. Chr.

Provenienţa lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Majoritatea pieselor prezintă depuneri de sol şi oxid de fier, ceea ce constituie dovada faptului că au fost extrase din sit.

”Piesele analizate aparţin cu siguranţă unor tezaure care au fost dezmembrate de către descoperitori. Obiectele sunt în curs de examinare, aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, categoriile Tezaur şi Fond”, se arată în comunicat.

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, precum şi de ofiţeri specialişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase