Home » D:News » Liberland, teritoriul în care nu plăteşti taxe şi fumezi legal iarbă

Liberland, teritoriul în care nu plăteşti taxe şi fumezi legal iarbă

Liberland, teritoriul în care nu plăteşti taxe şi fumezi legal iarbă
Publicat: 01.05.2016
Liberland este cel mai nou stat din lume, şi a fost înfiinţat pe 13 aprilie 2015 de politicianul ceh Vit Jedlicka pe „pământul nimănui", o bucată de teren de la graniţa dintre Croaţia şi Serbia care nu aparţine, oficial, niciuneia dintre cele două ţări.

La un an de la proclamarea Liberland ca stat, „preşedintele” Jedlicka spune că are deja cereri de cetăţenie de la oameni din toate colţurile lumii şi că în vară va organiza o „sărbătoare naţională” prin care „liberlandienii” vor prelua definitiv controlul asupra ţării. Liberland va fi un paradis fiscal unde vor exista doar cinci legi, iar preşedintele Jedlicka spune că oamenii vor putea să fumeze marijuana, să conducă oricât de repede vor sau să posede arme de foc, toate cu singura condiţie să nu îi rănească pe cei din jur. „Noi vrem să fim primii care să facă uitat clasicul rol al statului”, spune preşedintele Vit Ledlicka.

Vit Jedlicka este auto-proclamatul preşedinte al „celei mai noi ţări din lume”, o bucată de pământ între Croaţia şi Serbia care nu aparţine, oficial, niciunuia dintre cele două state. Acolo, Jedlicka a înfiinţat Liberland, iar acum spune că are prea mulţi susţinători pentru a mai putea fi oprit să construiască o ţară în toată regula.

Acum un an, când a înfipt un steag pe malurile Dunării declarând crearea Republicii Libere Liberland, Vit Jedlicka a fost ironizat de guverne, dar şi de presă, toată iniţiativa lui fiind catalogată drept o glumă. Totuşi, la un an distanţă, după multe misiuni diplomatice în toată lumea, viziunea sa despre un paradis liber de orice constrângeri este deja extrem de susţinută, 400.000 de oameni solicitând deja cetăţenie în limitele celui mai nou stat care are susţinerea multor mişcări politice din toată lumea, şi chiar o bere naţională.

Oficial, însă, din cauza eforturilor poliţiei de frontieră croate, Liberland nu are, practic, niciun locuitor, iar cei 7 kilometri pătraţi de teren găzduiesc momentan doar o clădire dărăpănată, o cabană de vânătoare abandonată. Într-un interviu pentru The Independent, „preşedintele” Jedlicka a dezvăluit că deja au fost făcute planurile pentru ca un grup mare de liberlandieni să treacă de blocajul poliţiei de frontieră, menţionând că „nu pot face nimic pentru a opri mişcarea”.

Liberland se găseşte la graniţa sârbo-croată, cam la jumătatea distanţei dintre Zagreb şi Belgrad, pe o bucată de teritoriu care nu aparţine, practic, niciuneia dintre cele două ţări, cu toate că cele două îşi dispută pământul de 25 de ani, fără niciun rezultat.

„Au făcut din acest pământ pământul nimănui”, a spus Jedlicka în timpul unui discurs la Institutul de Afaceri Economice din Londra, în faţa unui public format din bancheri, afacerişti şi tineri conservatori. Cu toate acestea, într-un an de când fondatorul celei mai noi ţări a declarat înfiinţarea ei – pe 13 aprilie 2015, Croaţia a sporit numărul patrulelor de poliţie în zonă, iar acestea au arestat zeci de persoane care încercau să intre pe teritoriul mult-disputat.

Citeşte continuarea în Gândul!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase