Home » D:News » ”Sextortio”, fenomenul periculos care ia amploare pe reţelele de socializare online

”Sextortio”, fenomenul periculos care ia amploare pe reţelele de socializare online

”Sextortio”, fenomenul periculos care ia amploare pe reţelele de socializare online
Publicat: 05.05.2016
Poliţiştii din Marea Britanie şi SUA susţin că s-au înmulţit cazurile în care persoane cad victime infractorilor care le conving, prin intermediul reţelelor de socializare precum Facebook, Tinder sau Match.com, să se dezbrace în faţa camerelor web sau să le trimită imagini nud, apoi le şantajează.

Potrivit Go4it, fenomenul este cunoscut sub numele de „sextortion”.

Infractorii folosesc conturi false şi iau legătura cu persoane care nu bănuiesc nimic. După ce le câştigă încrederea şi pun mâna pe materiale compromiţătoare, precum imagini nud sau clipuri video explicite cu victimele, infractorii le cer bani pentru a nu face materialele publice sau pentru a nu le trimite familiei şi prietenilor.

Potrivit detectivilor, numărul acestor cazuri a fost mai mare în ultima vreme în West Midlands, Bedfordshire şi Irlanda. Poliţia le cere victimelor să nu negocieze, să nu plătească răsplata cerută şi să alerteze imediat autorităţile. Asta deoarece au fost cazuri în care victimele au plătit, iar apoi li s-au cerut din nou bani. După ce nu au mai plătit imaginile compromiţătoare au apărut pe internet, scrie Go4it.

Anul trecut, un adolescent din Irlanda în vârstă de 17 ani s-a sinucis după ce a fost şantajat de o bandă care a obţinut de la tânăr imagini explicite şi i-a cerut 3.200 de lire pentru a nu le distribui la cunoscuţi. Ronan Hughes a crezut că a trimis imaginile unei femei pe care a cunoscut-o pe Facebook. Iar acesta nu este singurul caz de „sextortion” care s-a sfârşit tragic. În 2013 un alt tânăr, tot în vârstă de 17 ani, s-a sinucis după ce a fost şantajat în acelaşi fel.

În Atlanta, SUA, o adolescentă de 15 ani a trecut printr-un coşmar după ce i-a trimis imagini nud cu ea lui Tremain Hutchinson, un tânăr de 28 de ani care se dădea un adolescent de 16 ani pentru a intra în legătură cu minore. După ce a convins-o pe fată să îi trimită primele poze, bărbatul a ameninţat-o că le va face publice dacă nu continuă să trimită altele, transmite USA Today.

Mai mult, a ameninţat-o că, în caz contrar, îi ucide părinţii şi îi aruncă casa în aer. Când nu a mai rezistat, adolescenta a alertat autorităţile, iar Hutchinson a fost arestat.

Sursa: Go4it

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase