Home » D:News » De ce ne fac rău mâncărurile tradiţionale? Nutriţionistul spune de ce uneori ele ne fac mai mult rău decât bine

De ce ne fac rău mâncărurile tradiţionale? Nutriţionistul spune de ce uneori ele ne fac mai mult rău decât bine

De ce ne fac rău mâncărurile tradiţionale? Nutriţionistul spune de ce uneori ele ne fac mai mult rău decât bine
Publicat: 17.05.2016
Deşi este meniul ideal, pentru mulţi dintre noi, mâncărurile tradiţionale româneşti “ne pot ajuta” să pierdem lupta cu kilogramele sau ne pot îngreuna digestia. Medicul Anda Avramescu spune de ce uneori ne pot face mai mult rău decât bine.
 
Ciolan afumat cu fasole. “Spre deosebire de iahnie, fasolea bătută are un indice glicemic mai ridicat, prin distrugerea bobului de fasole, adică este mai dulce. Nu e recomandat să asociaţi fasolea bătută cu carne, atunci când doriţi să scădeţi în greutate, ci cu legume crude sau gătite. Ciolanul afumat cu fasole nu reprezintă o combinaţie bună din punct de vedere nutriţional, prin asocierea dintre carbohidraţi şi grăsime animală. Acest fel de mâncare are o densitate calorică crescută, în plus este dificil de digerat.
Ba mai mult, cotletul şi ceafa de porc conţin multă grăsime animală de tip aterogen, adică nerecomandată celor cu afecţiuni cardiovasculare”, spune medicul Anda Avramescu pentru Gândul.
 
Sniţelele, chiftelele prăjite. “În general, produsele “pane” au un conţinut ridicat de grăsimi nesănatoase (grăsimi de tip saturat, mai ales dacă sunt din carne de porc, grăsimi care prin prăjire devin şi mai periculoase pentru circulaţie (grăsimi de tip trans). Prin conţinutul ridicat de grăsimi aceste produse aduc şi un aport crescut de calorii. Grăsimile trans sunt în plus şi grăsimi aterogene, cât şi cancerigene’’, spune Anda Avramescu.
 
Micii. “Sunt preparate tradiţionale din carne tocată (porc, vită) măturate cu supă de oase, cu adaos de grăsime şi condimente, de afanatori ( bicarbonat de sodiu) şi de conservanţi ( tip nitriţi). Au un conţinut ridicat de grăsimi saturate (aterogene), iar asocierea lor cu pâinea, alcoolul, îngreunează digestia. Pot conţine şi multă sare, fiind nerecomandate celor care suferă de hipertensiune”, afirmă Anda Avramescu
 
Ciorba de perişoare. “Conţine carne tocată asociată cu albuş de ou, orez, amidon, de asemenea, combinaţii indigeste”, mai spune Anda Avramescu.
 
Supa de găină (pasăre). “Mai ales din carne crescută organic, din pasăre de curte, este un preparat chiar fortifiant pentru organism. Nu se recomandă asocierea cu tăiţei sau găluşte, care conţin amidon şi mult ou, ci este de preferată asocierea cu legume, la care se adaugă condimente naturale: piper, cimbru, pătrunjel, chimion, tarhon’’, precizează nutriţionistul.
 
Ciorba de burtă. “Conţine proteine cu valoare biologică scazută şi multe grăsimi saturate. Asezonarea ei cu smântana creşte densitatea calorică şi afectează digestia. Nu se recomandă celor care suferă de gută, dar nici celor supraponderali. Este de evitat, chiar dacă se spune că e bună după un chef”, spune medicul Anda Avramescu.
 
Cozonacul. “Este un dulce concentrat, dar şi indigest prin combinaţia dintre făinos, zahăr cu grăsimi de tipul untului, margarinei, galbenuşurilor. Pentru că are o densitate calorică ridicată, nu e indicat să se consume mai mult de o felie pe zi”, subliniază Anda Avramescu.
 
Sursa: Gândul
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?